Gallery

Επικοινωνία

Μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό JAMA Internal Medicine δείχνει ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν μια χορτοφαγική διατροφή diatrofi-vasismeni-laxanika-meiosi-artiriakis-piesis

μπορεί να έχουν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση από τους μη-χορτοφάγους. Οι χορτοφαγικές δίαιτες αποκλείουν το κρέας, αλλά μπορεί να περιλαμβάνουν γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά και ψάρια σε ορισμένες περιπτώσεις.

Η επισκόπηση συνδύασε αποτελέσματα από 39 προηγούμενες μελέτες, συμπεριλαμβάνοντας 32 μελέτες παρατήρησης και επτά ελεγχόμενες δοκιμές. Μαζί οι μελέτες περιελάμβαναν συνολικά 21.604 ανθρώπους. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι στις μελέτες παρατήρησης, οι άνθρωποι που είχαν καταναλώσει μια χορτοφαγική διατροφή είχαν κατά μέσο όρο συστολική αρτηριακή πίεση που ήταν περίπου 7 mm Hg χαμηλότερη απ’ ότι μεταξύ των κρεατοφάγων και διαστολική αρτηριακή πίεση που ήταν 5 mm Hg χαμηλότερη.

Οι συμμετέχοντες στις κλινικές δοκιμές που τους δόθηκε ν’ ακολουθήσουν χορτοφαγικές δίαιτες, είχαν κατά μέσο όρο, συστολική αρτηριακή πίεση που ήταν 5 mm Hg χαμηλότερη και διαστολική αρτηριακή πίεση που ήταν 2 mm Hg χαμηλότερη απ’ότι οι συμμετέχοντες στις ομάδες ελέγχου που δεν ήταν σε χορτοφαγικές δίαιτες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ www.logodiatrofis.gr