Η διατροφή στην παιδική ηλικία είναι ζήτημα θεμελιώδες τόσο για την ομαλή ανάπτυξη ενός παιδιού όσο και για τις διατροφικές συνήθειες που θα αποκτήσει. Από την ηλικία των τεσσάρων ετών μέχρι την εφηβεία, το παιδί διανύει μια περίοδο αργής αλλά σταθερής ανάπτυξης.
Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά χρειάζεται να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων (γαλακτοκομικά προϊόντα, άπαχο κρέας, ψάρι, πουλερικά, τροφές πλούσιες σε άμυλο, ελαιόλαδο, φρούτα, λαχανικά, αβγά, όσπρια και ξηρούς καρπούς), για να εφοδιαστεί ο οργανισμός με τα απαραίτητα μακροθρεπτικά συστατικά όπως πρωτεΐνη, άμυλο, λιπαρά και μικροθρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες (A,D, C), μέταλλα και ιχνοστοιχεία (σίδηρος, ασβέστιο).
Σε αυτή τη βάση, λοιπόν, που είναι η Πυραμίδα της Μεσογειακής διατροφής, η βιομηχανία των τροφίμων προσφέρει την εναλλακτική λύση των προϊόντων “light”. Προκύπτει εύλογα το ερώτημα στους γονείς κατά πόσο είναι ασφαλής η κατανάλωση τροφίμων “light” από παιδιά ηλικίας 4-12 ετών.
Για να χαρακτηριστεί ένα τρόφιμο “light” σημαίνει
- ότι περιέχει λιγότερα ζωικά λιπαρά
- ότι δεν περιέχει ζάχαρη, αλλά κάποια τεχνητή γλυκαντική ουσία
- ή και τα δύο μαζί.