
Το χειμώνα μερικοί τον προτιμούν ζεστό, το καλοκαίρι, όμως, όλοι τον προτιμούν κρύο. Ο λόγος φυσικά για τον στιγμιαίο καφέ.
Ο στιγμιαίος καφές είτε ζεστός (Nes) είτε κρύος (frappe) είναι ένα από τα πιο δημοφιλή και αγαπημένα ροφήματα παγκοσμίως.
Φυσικό επακόλουθο της μεγάλης φήμης του στιγμιαίου καφέ, αποτελούν μία σειρά από πεποιθήσεις, που τον κατηγορούν λανθασμένα για θέματα υγείας στο στομάχι και την καρδιά.
Στην Ελλάδα, ο καφές που διαθέτει τα πρωτεία είναι ο Frappe, γι’ αυτό ήταν αναγκαίο να αποσαφηνίσει πρώτη η Ελλάδα την αλήθεια γύρω από το στιγμιαίο καφέ, έτσι ώστε η κατανάλωση του πλέον να αποτελεί αποκλειστική απόλαυση χωρίς συνοδευόμενες τύψεις.
Η πρώτη έρευνα που διεξήχθη γύρω από τον στιγμιαίο καφέ, πραγματοποιήθηκε μέσα από τη συνεργασία ερευνητών από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Η παρούσα μελέτη έδειξε ότι η μακροχρόνια καθημερινή με μέτρο κατανάλωση στιγμιαίου καφέ στα πλαίσια μιας υγιεινής και ισορροπημένης διατροφής είναι απόλυτα ασφαλής.
Πιο αναλυτικά, η έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η κατανάλωση του αγαπημένου μας στιγμιαίου καφέ δεν επηρεάζει αρνητικά την αρτηριακή πίεση και τη λειτουργία των αγγείων της καρδιάς.
Αντιθέτως, αποδείχτηκε ότι ίσως έχει δυνητικά ευεργετική επίδραση στην λειτουργία της καρδιάς, κάνοντας τα αγγεία πιο ελαστικά, καθυστερώντας τη γήρανση τους.
Όσον αφορά τις διάφορες απόψεις που θέλουν τον στιγμιαίο καφέ να προκαλεί προβλήματα στο στομάχι, όπως πόνο στο στομάχι ή αίσθηση βάρους, δεν φαίνεται ότι υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να ενισχύουν αιτιολογικά αυτές τις απόψεις μεταξύ της κατανάλωσης καφέ και των παθήσεων του ανώτερου πεπτικού συστήματος.
Αντίθετα, αρκετές μελέτες έχουν δείξει ότι η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ από υγιή άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ είτε στη ζεστή είτε στην κρύα εκδοχή του και δεν έχουν ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα.
Ας απολαύσουμε, λοιπόν, τον αγαπημένο μας καφέ, γνωρίζοντας ότι όχι μόνο δεν δρα επιβαρυντικά στην ανθρώπινη υγεία, αλλά συμβάλει στην ενίσχυση της λειτουργίας της καρδιάς μας.
Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD • Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας • Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου • Επιστημονικός Συνεργάτης Α’ Νευρολογικής Κλινικής, Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ Αιγινήτειο Νοσοκομείο • Εκπαιδευτής Κ.Ε.ΔΙ.ΒΙ.Μ. Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών • Τηλ. 210 3647517 • Email: [email protected]