
Ο καφές αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά ροφήματα που καταναλώνονται ευρέως στον κόσμο.
Γι’ αυτό το λόγο πολλές φορές έχει βρεθεί στο επίκεντρο διαφόρων επιστημονικών συζητήσεων, που αναφέρονται κυρίως στις ιδιότητες και στις επιδράσεις του πάνω στην υγεία του ανθρώπου.
Κύριο χαρακτηριστικό του καφέ που τον καθιστά ευεργετικό είναι η περιεκτικότητα του σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον φαίνεται να έχει ο στιγμιαίος καφές, χάρης την υψηλή του συγκέντρωση σε αντιοξειδωτικά.
Ο στιγμιαίος καφές, φαίνεται ότι αποτελεί στις σύγχρονες κοινωνίες, την κυριότερη πηγή πολυφαινολών, ενώσεις που προσδίδουν στον καφέ, ένα αντιοξειδωτικό προφίλ.
Οι ενώσεις αυτές προστατεύουν την υγεία του ανθρώπου και ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού, καθώς εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες που παράγονται από το σώμα, ως παράγωγα του μεταβολισμού ενάντια στο λεγόμενο οξειδωτικό στρες.
Παράγοντες όπως οι περιβαλλοντικοί ρύποι, το κάπνισμα, η έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, το άγχος είναι οι πιο κοινοί, που ευθύνονται για την αύξηση των ελεύθερων ριζών στο οργανισμό.
Η ευεργετική συμβολή του στιγμιαίου καφέ στην ενίσχυση του καρδιαγγειακού συστήματος και στην θωράκιση του οργανισμού τονίζεται και στην πρώτη έρευνα στην Ελλάδα που διεκπεραιώθηκε για τον στιγμιαίο καφέ, η οποία αποτελεί απόρροια συνεργασίας ερευνητών από την Ιατρική σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας και του τμήματος Επιστήμης Διαιτολογίας – Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
Ο στιγμιαίος καφές, λοιπόν, εκτός από την γνωστή τονωτική του δράση, πλέον αποτελεί καθημερινό διατροφικό σύμμαχο, συμβάλλοντας στην αντιοξειδωτική ασπίδα του οργανισμού. Απολαύστε, τόσο την γεύση, όσο και τις ιδιότητες του αγαπημένου σας στιγμιαίο καφέ στα πλαίσια πάντα της ισορροπίας και του μέτρου!
Γεωργία Πελαντή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος • Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr