Gallery

Επικοινωνία

Ζούμε  σε  ένα  εξαιρετικά τοξικό κόσμο. Οι τοξικές ουσίες βρίσκονται παντού, στον αέρα που αναπνέουμε, στο φαγητό που τρώμε αλλά και στο νερό που πίνουμε.

 orthi-apotoksinwsi

Επιπλέον, σαν να μην έφταναν τα παραπάνω, αντιμετωπίζουμε μια δραματική αύξηση της έκθεση σε ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία από τα κινητά τηλέφωνα, από διάφορες  γραμμές μεταφοράς ενέργειας ενώ και το πρόβλημα της  τρύπας του όζοντος παραμένει σημαντικό.

Η ικανότητα επαρκούς αντιμετώπισης όλων των παραπάνω περιβαλλοντικώνστρεσογόνων παραγόντων, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην υγεία, αλλά και στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Οι  τοξίνες βλάπτουν τον οργανισμό με συσσωρευτικό τρόπο. Ουσίες όπως ο μόλυβδος, ο υδράργυρος, υπολείμματα φυτοφαρμάκων, διαλύτες αλλά και άλλες τοξικές ενώσεις εφόσον συσσωρευτούν, μπορούν να καταστρέψουν ολοσχερώς την διαδικασία του μεταβολισμού.

Ολοένα και περισσότεροι επιστήμονες υγείας πιστεύουν ότι κάποια από τα συμπτώματα που μπορούν να εμφανιστούν σε ένα επιβαρυμένο ανθρώπινο σύστημα αποτοξίνωσης περιλαμβάνει την αδυναμία  συγκέντρωσης, το σύνδρομο της χρόνιας κοπώσεως, πονοκεφάλους, μυϊκούς πόνους, κατάθλιψη αλλά και μια αυξημένη ευαισθησία σε κρυώματα και γρίπες.

Αποτοξίνωση εξπρές ή μήπως όχι?

Για αιώνες, πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μεθόδους νηστείας από όλα τα τρόφιμα και τα υγρά (με εξαίρεση το νερό) για προκαθορισμένες περιόδους ως μέσο αποτοξίνωσης του σώματος. Βέβαια, για την πλειοψηφία των ανθρώπων κάτι τέτοιο θα ήταν άκρως επικίνδυνο (ακόμα και με κατανάλωση χυμών) χωρίς την κατάλληλη υποστήριξη.

Από τη στιγμή που πολλές τοξίνες είναι λιποδιαλυτές και αποθηκευμένες στα λιποκύτταρα, αν κάποιος απέχει από το φαγητό το σώμα του θα λάβει κάποια από την απαραίτητη ενέργειακαίγοντας το αποθηκευμένο λίπος. Με την καύση όμως του λίπους  ταυτόχρονααπελευθερώνονται τοξικές ουσίες στο αίμα, κάτι που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στους ιστούς, ειδικά στου εγκεφάλου και στων νεύρων. Έτσι, αντί για να απομακρύνονται οι τοξίνες, απλά μεταφέρονται σε πιο ενεργούς ιστούς όπως του εγκεφάλου και των νεφρών.

Ένα ακόμα ανησυχητικό στοιχείο είναι ότι με το παραπάνω τρόπο δεν λαμβάνει κανείς τααπαραίτητα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται προκειμένου οι αποτοξινωτικοί μηχανισμοί του σώματος του να παραμείνουν  σε λειτουργία. Για παράδειγμα, το συκώτι χρειάζεται μια σταθερή τροφοδοσία σε  πρωτεΐνες , βιταμίνες και ιχνοστοιχεία για να παράγει τα συστατικά που βοηθούν στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Σε μια αποτοξίνωση εξπρές, δεν υπάρχει επαρκής πρόσληψη ινών, οι οποίες βοηθούν  καθοριστικά στην  απομάκρυνση των τοξικών ουσιών μέσω της χολής.

Ο ασφαλέστερος τρόπος αποτοξίνωσης για τους ανθρώπους που υποφέρουν από τις συνέπειες τις υπερβολικής συσσώρευσης τοξινών στο σώμα και ειδικά για εκείνους που πάσχουν από ανεξήγητη κόπωση ή μυαλγίες, αποτελεί η διατροφή. Ένα επιστημονικά σχεδιασμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει τη χρήση λειτουργικών τροφίμων, όπως τα εμπλουτισμένα τρόφιμα, υποαλλεργικές πρωτεΐνες, βιταμίνες και άλλα βοηθητικά  για την αποτοξίνωση, συμπεριλαμβανομένων των ινών και ουσιών που ενισχύουν την γλουταθειόνη, ενός τριπεπτιδίου που έχει ρόλο – κλειδί στην αποτοξίνωση του σώματος.

Συμπερασματικά, οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν με ασφάλεια να αφιερώσουν τουλάχιστον μια εβδομάδα το χρόνο για αποτοξίνωση ακολουθώντας ένα πλήρες πρόγραμμα διατροφής το οποίο όχι μόνο θα περιέχει πολλά λειτουργικά τρόφιμα, αλλά θα παρέχει και σαφείς οδηγίες για τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να επιτευχθεί το ιδανικότερο δυνατό αποτέλεσμα.

Νίκος Θεοδωράκης
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Διευθυντής Διαιτολογικής Μονάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χανιά
Μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
theodorakis @ logodiatrofis.gr