Ένα μαγευτικό ταξίδι καλοκαιρινών παραδοσιακών ελληνικών γλυκών…… που καλύπτουν τις ανάγκες μας για γλυκό χωρίς να μας γεμίζουν με περιττές θερμίδες.
Δείτε τη λίστα με τα καλοκαιρινά παραδοσιακά ελληνικά γλυκά:
Βανίλια-Υποβρύχιο: Από τις πιο αγαπημένες και παραδοσιακές γεύσεις του καλοκαιριού είναι και η βανίλια στην κλασική αλλά και σε άλλες γεύσεις. Το μοναδικό της άρωμα, η υπέροχη γεύση και η βελούδινη υφή της μπορούν σε συνδυασμό με παγωμένο νερό να συνοδεύσουν άψογα τα ζεστά απογεύματα του καλοκαιριού. Το λεμόνι το οποίο περιέχει, το βάζει στη κατηγορία τροφίμων που μας προσφέρουν βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, τα οποία εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες του οργανισμού και προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου.
Θερμίδες ανά κουταλάκι: 80kcal
Λιπαρά: 3γρ
Απλά Σάκχαρα: 7,5γρ
Κορμός Μωσαϊκό: Μωσαϊκό ή αλλιώς κορμός ψυγείου, για κάποιους άλλους κορμός σοκολάτας ακόμα και λουκάνικο ή σαλάμι σοκολάτας. Όπως και να το πει κανείς πρόκειται για ένα παλιό αλλά αγαπημένο γλυκό, πανεύκολο και πολύ νόστιμο που αρέσει σε μικρούς και μεγάλους. Αν παρασκευάζεται από μπισκότα ολικής αλέσεως, τότε έχει αυξημένες φυτικές ίνες, ωφελώντας τη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Μεγάλο διατροφικό πλεονέκτημα του κορμού είναι το κακάο και η κουβερτούρα που περιέχει, τα οποία έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά (φλαβονοειδή) που εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, με αποτέλεσμα να βελτιώνουν τη ροή αίματος και να προλαμβάνουν διάφορες μορφές καρκίνου. Είναι πλούσιος σε κάλιο, μαγνήσιο, ασβέστιο, σίδηρο, βιταμίνες Α και Ε, όπως επίσης και καλά λιπαρά οξέα. Οι ξηροί καρποί που περιέχει αυξάνουν ακόμη περισσότερο την περιεκτικότητά του σε αντιοξειδωτικά.
Θερμίδες ανά 100γρ: 350kcal
Λιπαρά: 11γρ
Απλά Σάκχαρα: 27γρ
Γαλακτομπούρεκο: Το γαλακτομπούρεκο ανήκει στην κατηγορία των λιπαρών γλυκών, αλλά αν προσέξουμε τα υλικά που θα χρησιμοποιήσουμε κατά την παρασκευή του είναι αρκετά θρεπτικό. Είναι πλούσιο σε ασβέστιο και φώσφορο, τα οποία παίζουν καθοριστικό ρόλο στη δομή των οστών και των δοντιών, κάλιο, το οποίο βοηθάει στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β, απαραίτητες και ωφέλιμες για την υγεία του οργανισμού. Χάρη στο αυγό περιέχει βιταμίνες Α και D, καθώς επίσης σίδηρο και λεκιθίνη, η οποία βοηθάει στις πνευματικές λειτουργίες. Το ξύσμα λεμονιού, αλλά και ο χυμός λεμονιού προσδίδουν στο γλυκό βιταμίνη C, η οποία βοηθάει στη καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου, αλλά και αντιοξειδωτικά τα οποία προλαμβάνουν τη γήρανση.
Θερμίδες ανά 100γρ: 214 kcal
Λιπαρά: 7,6γρ
Απλά Σάκχαρα: 33γρ
Αμυγδαλωτά: Τα αμυγδαλωτά είναι νησιώτικα γλυκά και γίνονται κυρίως από αμύγδαλο. Η περιεκτικότητα τους σε λιπαρά είναι μηδενική, καθώς το μόνο λίπος που περιέχουν είναι αυτό που έχουν τα αμύγδαλα και είναι πολυακόρεστο, δηλαδή «καλό», άρα δε βλάπτει την υγεία μας. Είναι πλούσια σε ασβέστιο, φώσφορο, κάλιο, καθώς και σε βιταμίνη Ε, η οποία είναι ένα σημαντικό αντιοξειδωτικό, που προστατεύει τον οργανισμό από διάφορες εκφυλιστικές ασθένειες και συμβάλλει στην ελάττωση του ρυθμού γήρανσης των κυττάρων. Επίσης περιέχουν μαγνήσιο, το οποίο συντελεί στη διατήρηση της καλής υγείας των οστών και φυτικές ίνες που συμβάλλουν στην καλή λειτουργία του εντέρου. Τα αμύγδαλα μειώνουν επίσης τα επίπεδα της λεγόμενης «κακής» χοληστερόλης (LDL), η οποία θεωρείται υπεύθυνη για την εμφάνιση καρδιαγγειακών νοσημάτων, ενώ ταυτόχρονα αυξάνουν την «καλή» χοληστερόλη (HDL).
Θερμίδες ανά 100γρ: 410kcal
Λιπαρά (καλά): 20γρ
Απλά Σάκχαρα: 35γρ
Ρυζόγαλο:…
ΔΕΣ ΟΛΟΚΛΗΡΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΤΟ: www.logodiatrofis.gr