Gallery

Επικοινωνία

Ερευνητές ψυχολόγοι από το πανεπιστήμιο του Βόρειου Τέξας και το πανεπιστήμιο της Notre Dame, με επικεφαλής τη δρ Jenny Bivona, άγγιξαν μέσω της έρευνάς τους μερικές από τις πιο μυστικές και «σκοτεινές» πτυχές των γυναικείων φαντασιώσεων.

e2deb3fa3d425a1b1cc0319e7c47ecc9_L

Προηγούμενες αντίστοιχες έρευνες είχαν δείξει ότι σε ποσοστό από 31% έως 63%, οι γυναίκες έχουν σεξουαλικές φαντασιώσεις με θέμα τον βιασμό.

Η σεξουαλική διέγερση από ένα τέτοιο υποθετικό σενάριο είναι ένα ψυχολογικό μυστήριο, αφού στην πραγματικότητα πρόκειται για ένα αποκρουστικό και βασανιστικό συμβάν στη ζωή μιας γυναίκας.

Προκειμένου να μελετήσουν σε βάθος τη γυναικεία ερωτική φαντασίωση με σενάριο τον βιασμό, οι ερευνητές εξέτασαν 355 νεαρές γυναίκες. Ως μέρος της έρευνας, οι γυναίκες άκουσαν μέσω ακουστικών τη διήγηση ενός σεναρίου βιασμού, για να προσδιοριστεί αργότερα εάν και κατά πόσο αυτό που άκουσαν τις διέγειρε ερωτικά.

Τους δόθηκε η οδηγία να κλείσουν τα μάτια τους καθώς άκουγαν την ηχογράφηση στα ακουστικά και να φανταστούν τον εαυτό τους στη θέση της γυναίκας του υποθετικού σεναρίου. Η ιστορία είχε αντιγραφεί από λογοτεχνικά κείμενα ερωτικού περιεχομένου και έτσι είχε τη μορφή μιας ερωτικής φαντασίωσης βιασμού και όχι μιας παράθεσης γεγονότων ενός πραγματικού συμβάντος.

Το σενάριο ήταν το εξής: ένας άντρας ελκύεται πολύ από τη γυναίκα. Της εκφράζει την επιθυμία του για να κάνουν σεξ, αλλά εκείνη είναι ξεκάθαρο ότι δεν ανταποκρίνεται. Εκείνος προσπαθεί να τη μεταπείσει. Όταν εκείνη εξακολουθεί να αρνείται, εκείνος την υπερνικά με τη φυσική του δύναμη και τη βιάζει.

Η γυναίκα αντιστέκεται καθ” όλη τη διάρκεια της επαφής και σε καμία περίπτωση δεν είναι συγκαταβατική. Ωστόσο, επειδή ο άντρας του σεναρίου είναι πολύ ελκυστικός και τη διεγείρει ερωτικά, εκείνη νιώθει κάποια ικανοποίηση από την εμπειρία αυτή. Το σενάριο εστίαζε περισσότερο στον εξαναγκασμό και τη χρήση βίας, παρά τη σεξουαλική ικανοποίηση.

Τα αποτελέσματα της έρευνας έδειξαν ότι οι γυναίκες είχαν σεξουαλικές φαντασιώσεις με σενάριο σύμφωνα με το οποίο:

-ένας άντρας τις εξαναγκάζει σε σεξ: ποσοστό 52%
-ένας άντρας τις βιάζει: ποσοστό 32%
-ένας άντρας τις υποχρεώνει σε στοματικό σεξ: ποσοστό 28%
-ένας άντρας τις υποχρεώνει σε πρωκτικό σεξ: ποσοστό 16%
-ένας άντρας τις ακινητοποιεί πλήρως: ποσοστό 17%

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το 62% των γυναικών παραδέχτηκε πως είχε κάποιου είδους σεξουαλική φαντασίωση σχετική με βιασμό.

Οι περισσότερες γυναίκες είχαν το πιο κοινό σενάριο στη φαντασίωσή τους: «να τις υπερνικά με τη δύναμή του ένας άντρας και αν τις υποχρεώνει σε σεξ παρά την θέλησή τους». Από αυτές, το 40% παραδέχτηκε ότι είχε αυτήν τη φαντασίωση τουλάχιστον μία φορά τον μήνα, ενώ το 20% ότι την έχει μία φορά την εβδομάδα.

Είναι πολύ σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι η έρευνα διαπίστωσε ότι οι γυναίκες είναι πιθανό να έχουν φαντασίωση με σενάριο τον βιασμό τους, αλλά αυτό είναι μια περιστασιακή σκέψη και σε καμία περίπτωση δεν υποδηλώνει προδιάθεση/επιθυμία για κάτι τέτοιο.

Η επιστήμη της Ψυχολογίας έχει δύο βασικές θεωρίες για τους λόγους που οι γυναίκες έχουν αυτήν τη σεξουαλική φαντασίωση:

Αποφυγή σεξουαλικής ευθύνης (sexual blame avoidance): Αυτή η θεωρία υποθέτει ότι οι γυναίκες μεγαλώνουν και κοινωνικοποιούνται με τέτοιον τρόπο, ώστε να μην θεωρηθούν από τους άλλους ως «ασύδοτες» ή «υπερβολικά σεξουαλικές». Έτσι πιστεύεται ότι η φαντασίωση με το σενάριο του βιασμού οφείλεται στο ότι δεν μπορεί κανείς να τις θεωρήσει υπεύθυνες που θέλουν και τους αρέσει το σεξ. Αυτό αποβάλλει από πάνω τους και κάθε ενοχή για τις σεξουαλικές τους ορμές.

Ανοικτές σε σεξουαλικές εμπειρίες (openness to sexual experience): Αυτή η θεωρία έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με την προηγούμενη. Αντί να νιώθουν σεξουαλικά καταπιεσμένες, οι ψυχολόγοι υποθέτουν ότι το σενάριο του βιασμού στις φαντασιώσεις τους είναι αποτέλεσμα μιας ανοικτής, ελεύθερης, ανεκτικής και χωρίς ενοχές στάσης απέναντι στο σεξ.

Από τις δύο αυτές θεωρίες, εκείνη που οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υποστηρίζει την μελέτη που έκαναν είναι ξεκάθαρα η δεύτερη: το ότι οι γυναίκες στην σύγχρονη κοινωνία είναι πολύ πιο απελευθερωμένες σεξουαλικά και νιώθουν λιγότερες ενοχές για τις σεξουαλικές τους ορμές.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν επίσης ότι οι γυναίκες που έχουν αυτές τις ερωτικές φαντασιώσεις έχουν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση ως άτομα, αντιμετωπίζουν πιο θετικά το σεξ και έχουν πολύ πιο συχνές φαντασιώσεις με σενάριο όπου οι ίδιες είναι συγκαταβατικές.

Πηγή