Gallery

Επικοινωνία

«Πολυβιταμινούχα συμπληρώματα: σε ποιους απευθύνονται και ποιος τα χρειάζεται»…

poluvitaminouxa-sumplirwmata-gia-diatrofikes-elleipseis (1)…με στόχο να δείξουμε τις διάφορες ανάγκες του οργανισμού και ότι τελικά όλοι μας χρειαζόμαστε μια πολυβιταμίνη.

Είτε πιο απλή Lanes Daily One είτε πιο ενισχυμένη Lanes Xtra Energy και Lanes Memory».

Τι είναι τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής: ορίζονται ως τα διατροφικά προϊόντα-παρασκευάσματα, τα οποία αποτελούν συμπυκνωμένες πηγές θρεπτικών συστατικών ή άλλων ουσιών και τα οποία καταναλώνονται επιπρόσθετα της καθημερινής διατροφής. Τα πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής διατίθενται στο εμπόριο σε διάφορες μορφές όπως σε ταμπλέτα ή αναβράζοντα δισκία και περιέχουν μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία και κάποια έξτρα συστατικά.

xorhgia-8ematos-lanes

Τι ρόλο παίζουν ;

Ο προορισμός των πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής είναι να συμπληρώνουν το ημερήσιο διαιτολόγιο του ανθρώπου όταν η διατροφή του δεν είναι ισορροπημένη και επομένως δεν καλύπτει τις ανάγκες του σε θρεπτικά συστατικά.
Έτσι, η χρήση πολυβιταμινούχων συμπληρωμάτων διατροφής μπορεί να αποδειχθεί πολύτιμος βοηθός:

 • Σε συμπτώματα σωματικής κόπωσης ή εξάντλησης
 • Σε μειωμένη αντοχή ή ελαττωμένη ζωτικότητα
 • Σε περιόδους όπου οι απαιτήσεις αυξάνονται
 • Στην περίοδο έντονης ανάπτυξης
 • Στις περιόδους εξετάσεων
 • Σε περιόδους ασθένειας
 • Εάν δεν ακολουθείται ισορροπημένη διατροφή καθημερινά
 • Ποιες κατηγορίες ατόμων χρειάζονται συμπληρώματα διατροφής
 • Χορτοφάγοι
 • Άτομα με ψυχογενή ανορεξία – βουλιμία
 • Εγκυμονούσες
 • Θηλάζουσες
 • Άτομο με δυσαπορρόφηση και άλλα χρόνια νοσήματα
 • Άτομα με έντονη σωματική δραστηριότητα
 • Άτομα τρίτης ηλικίας

Ποια πολυβιταμινούχα συμπληρώματα να επιλέγω;
Όταν η καθημερινή διατροφή αδυνατεί να καλύψει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά είναι σημαντικό να επιλέγουμε συμπληρώματα, που περιέχουν μεγάλο αριθμό βιταμινών (Α, D, E, K, C, φολικό οξύ, Β1, Β2, Β3-νιασίνη, Β5, Β6, Β12, βιοτίνη) και μετάλλων (φώσφορο, ασβέστιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, σίδηρο, σελήνιο, χαλκός, χρώμιο, μολυβδαίνιο) αλλά και κάποια έξτρα συστατικά όπως η Λουτεΐνη, η ταυρίνη, το Panax Ginseng και το Gingko Biloba ανάλογα με τις ανάγκες του οργανισμού μας.

Η αλληλεπίδραση βιταμινών και μετάλλων μπορεί να συμβάλλει στην κάλυψη των ελλείψεων που προκύπτουν από τη διατροφή, στη μείωση της κούρασης και στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού. Ταυτόχρονα συνεισφέρει στη διατήρηση υγιούς δέρματος αλλά και στην καλή κατάσταση των οστών, δοντιών, μαλλιών και νυχιών. Επιπρόσθετα, η παρουσία λουτεΐνης σε ένα πολυβιταμινούχο συμπλήρωμα διατροφής ενισχύει την αντιοξειδωτική άμυνα του οργανισμού και την καλή λειτουργία της όρασης.

Όσον αφορά στα άτομα που αισθάνονται σωματική και πνευματική κόπωση ή αθλούνται ή πρέπει να ανταπεξέλθουν σε πιο εξειδικευμένες περιστάσεις (π.χ. εξετάσεις) είναι καλό να επιλέγουν πολυβιταμινούχα συμπληρώματα διατροφής που περιέχουν μια πλήρη κάλυψη βιταμινών και μετάλλων ενώ είναι extra ενισχυμένα με Ταυρίνη, Panax Ginseng και Συνένζυμο Q10. Ο συνδυασμός αυτός επιτυγχάνει παραγωγή ενέργειας, άμεση τόνωση, πνευματική διαύγεια, αλλά και αντιμετώπιση του stress.

Η προσθήκη Gingko Biloba σε ένα πολυβιταμινούχο σκεύασμα μπορεί να έχει θετικά αποτελέσματα στην ενίσχυση της μνήμης και της συγκέντρωσης αλλά και της εγρήγορσης του μυαλού.

Ωστόσο, πριν προβεί οποιοσδήποτε στη χρήση κάποιου συμπληρώματος διατροφής καλό είναι να συμβουλευτεί κάποιον ειδικό (φαρμακοποιό, διαιτολόγο, γιατρό).

grigorakis75x100Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος, ΜSc
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]

Διαβάστε τα τελευταία ΝΕΑ της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εδώ!