Gallery

Επικοινωνία

Η προτίμηση των καταναλωτών για τα light προϊόντα ολοένα και αυξάνεται…

pos-kanete-light-proionta-simmaxo-adinatisma-care24

…ενώ σήμερα πολλά τρόφιμα και ροφήματα, όπως τα αναψυκτικά, τα γαλακτοκομικά, τα τυριά, τα αλλαντικά, οι σάλτσες, τα μπισκότα, τα παγωτά και διάφορα άλλα γλυκίσματα κυκλοφορούν και στην ελαφριά εκδοχή τους. Τι ακριβώς σημαίνει η ένδειξη «light» στα τρόφιμα και πώς πρέπει να τα χειριζόμαστε ώστε να γίνουν σύμμαχοί μας στο αδυνάτισμα;

Light προϊόντα & αδυνάτισμα

Τι σημαίνει «light»;
Τα light προϊόντα ανήκουν σε δύο βασικές κατηγορίες. Σε αυτά από τα οποία έχει αφαιρεθεί μέρος ή το σύνολο των λιπαρών που περιέχουν – όπως το άπαχο γάλα και το γιαούρτι – καθώς και σε εκείνα από τα οποία έχει αφαιρεθεί μέρος ή το σύνολο των σακχάρων τους όπως τα light αναψυκτικά, το κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη, ζελέ, παγωτά ή άλλα γλυκίσματα. Στη δεύτερη κατηγορία η ζάχαρη αντικαθίσταται, πλήρως ή μερικώς, από εγκεκριμένα και ασφαλή ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά όπως είναι η ασπαρτάμη, η ακεσουλφάμη, η σουκραλόζη και το γλυκαντικό από στέβια, τα οποία ενώ προσφέρουν τη γλυκιά γεύση στα προϊόντα που τα περιέχουν, δεν αποδίδουν θερμίδες.

Έχουν θερμίδες τα light προϊόντα;
Στην πραγματικότητα η ένδειξη «light» δεν σημαίνει απαραίτητα «χωρίς θερμίδες». Βάση νομοθεσίας, τα light τρόφιμα πρέπει να έχουν τουλάχιστον 30% λιγότερες θερμίδες/λιπαρά/σάκχαρα (ανάλογα με το τι δηλώνουν στην ετικέτα). Έτσι, πολλά στερεά τρόφιμα μπορεί να έχουν αντικαταστήσει μέρος των λιπαρών ή των σακχάρων, αλλά εξακολουθούν να παρέχουν θερμίδες από άλλα συστατικά τους. Εξαίρεση αποτελούν πολλά ροφήματα, όπως τα light αναψυκτικά, το κρύο τσάι χωρίς ζάχαρη κτλ., που όντως αποδίδουν μηδενικές θερμίδες, εφόσον όλη η ποσότητα σακχάρων που περιέχουν έχει αντικατασταθεί πλήρως από ολιγοθερμιδικά γλυκαντικά.
Πολλοί καταναλωτές λανθασμένα πιστεύουν ότι τα light τρόφιμα, στο σύνολό τους, δεν περιέχουν θερμίδες. Έτσι, μπορεί να τα καταναλώνουν σε μεγάλες ποσότητες, ενώ παράλληλα – θεωρώντας ότι έχουν το περιθώριο – να υπερκαταναλώνουν θερμίδες από άλλες πηγές. Ως αποτέλεσμα, μπορεί το συνολικό θερμιδικό περιεχόμενο της δίαιτάς τους να αυξάνεται αντί να μειώνεται και να ανεβαίνει σταδιακά ο δείκτης της ζυγαριάς.

Η λύση είναι απλή!
Πρώτον, ελέγχουμε πάντα τις ετικέτες των τροφίμων για να δούμε τις θερμίδες και τα θρεπτικά συστατικά που παρέχει το light τρόφιμο συγκριτικά με το «κανονικό». Έτσι, μην σταθείτε μόνο στην ένδειξη «light», αλλά φροντίστε να διαβάζετε πιο προσεκτικά τις ετικέτες διαθρεπτικής επισήμανσης, ώστε να παίρνετε πληροφορίες σχετικά με την περιεκτικότητά τους σε θερμίδες, λιπαρά, νάτριο, σάκχαρα και να κάνετε πιο συνειδητές επιλογές. Δεύτερον, εντάσσουμε τα light τρόφιμα στη διατροφή μας με μέτρο, στα πλαίσια μίας σωστής και ισορροπημένης διατροφής, και το πιο σημαντικό στην ίδια ποσότητα που θα καταναλώναμε το αντίστοιχο με τις περισσότερες θερμίδες (και όχι σε μεγαλύτερη ποσότητα).

Τα light προϊόντα πράγματι μπορούν να παίξουν σημαντικό ρόλο στην απώλεια βάρους, εφόσον φυσικά χρησιμοποιούνται σωστά και δεν υπερκαταναλώνονται. Απολαύσετε τα εντάσσοντάς τα σωστά σε μία διατροφή για απώλεια βάρους και «γλυτώστε» θερμίδες χωρίς να στερηθείτε σε γεύση.

Πηγή:
1. ΕΦΕΤ – Κείμενο κατευθυντήριων γραμμών για την εφαρμογή του Κανονισμού 1924/2006

 

Άλλα Άρθρα

mythoi-diatrofi-dietaΜερικές ακόμα αλήθειες της διατροφής

i anagki gia epidorpioΗ ανάγκη για επιδόρπιο!