3+1 πράγματα που σίγουρα δεν γνώριζες για την παραγωγή του στιγμιαίου καφέ

Ο στιγμιαίος καφές αποτελεί ένα από τα πιο αγαπημένα μας ροφήματα. Είτε κρύος ως frappe είτε ζεστός ως nes μας συνοδεύει σε διάφορες εκφάνσεις της καθημερινότητάς μας.

Μετά από ένα πλήρες πρωινό είναι ότι πρέπει για να «ανοίξει το μάτι». Ωστόσο ο φυσικός τρόπος παραγωγής του , αποδίδει ένα ρόφημα πλούσιο σε γεύση και σαγηνευτικό άρωμα που δεν μπορείς να αντισταθείς!

Ο στιγμιαίος καφές προέρχεται από ποικιλίες είτε Arabica, είτε Robusta, ή ακόμα και των δύο. Επιπλέον, ο στιγμιαίος καφές εξαπλώθηκε σε όλο τον κόσμο με δύο ποικιλίες, τον “κανονικό” και τον “χωρίς καφεΐνη” (ντεκαφεϊνέ).

To ήξερες πως αποτελεί ένα 100% φυσικό προϊόν υψηλής ποιότητας, χάρη στην αυστηρά ελεγχόμενη διαδικασία παρασκευής του;

Διάβασε παρακάτω τα 4 στάδια παρασκευής του:

1. Η επιλογή των κατάλληλων κόκκων

Αυτό το βήμα είναι καθοριστικής σημασίας για τη γευστική επιτυχία και το άρωμα του τελικού προϊόντος, καθώς επιλέγονται οι κατάλληλοι κόκκοι και οι συνδυασμοί τους που θα μας δώσουν και το κατάλληλο χαρμάνι! Κάθε ποικιλία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά, από αυτόν τον κόκκινο καρπό που έχει τη μορφή κερασιού, προκύπτουν ύστερα από αποφλοίωση οι πράσινοι κόκκοι καφέ.

2. Το καβούρδισμα

Αφού έχει γίνει η επιλογή του κατάλληλου συνδυασμού των κόκκων, ακολουθεί το καβούρδισμα, κατά το οποίο ο καφές παίρνει τελικά το καφέ χρώμα που γνωρίζουμε. Ανάλογα με τη θερμοκρασία και τη διάρκεια του ψησίματος, διαφοροποιείται το χρώμα και τα γευστικά χαρακτηριστικά του καφέ.

3. Άλεση

Σε αυτό το στάδιο, ο καβουρδισμένος καφές υφίσταται διαδοχικό άλεσμα για να προκύψει το κατάλληλο μέγεθος των κόκκων.

4. Το φιλτράρισμα

Αυτό είναι το πιο ενδιαφέρον στάδιο της διαδικασίας, καθώς είναι άγνωστο για πολύ κόσμο. Για τα άλλα είδη καφέ η διαδικασία παραγωγής σταματάει στην άλεση. Όμως ο στιγμιαίος καφές φιλτράρεται 7 φορές, μέχρις ότου αφαιρεθεί τελείως το κατακάθι. Συνεπώς, είναι ο μοναδικός καφές που είναι ήδη φιλτραρισμένος έτσι ώστε να απολαμβάνετε στην κούπα σας την «καρδιά» του καφέ εύκολα, και γρήγορα. Γι’ αυτό και δεν υπάρχει κατακάθι.

5. Το τελευταίο στάδιο είναι η αφυδάτωση

Αφού φιλτραριστεί, το φυσικό εκχύλισμα καφέ υφίσταται αφυδάτωση με θερμό αέρα ώστε να προκύψουν οι γνωστοί κόκκοι του στιγμιαίου καφέ.

Τώρα πλέον γνωρίζετε την πολύ προσεκτική και υψηλής διασφάλισης ποιότητας διαδικασία που υφίσταται ο κόκκινος καρπός, μέχρι να φτάσει από το καφεόδεντρο στο ποτήρι ή την κούπα σας.

Απολαύστε αυτό το 100% φυσικό ρόφημα από τις κρύες μέρες του χειμώνα μέχρι και τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού!

Κατερίνα Γεραντώνη

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος Bsc • Επιστημονική συνεργάτης του ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Πάτρας • Επιστημονική συνεργάτης του GaiasDiet • Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr • Email: [email protected]

Author: Care24.gr

Share This Post On