Gallery

Επικοινωνία

Πρακτικές συμβουλές για να καταλάβω πως η δίαιτα που βρήκα, μου συστήσανε, διάβασα δεν είναι σωστή.

Για να έχουμε το οποιοδήποτε θετικό αποτέλεσμα σε ένα πρόγραμμα διατροφής παίζει πολύ σημαντικό ρόλο η σωστή ενημέρωση.

Τα τελευταία χρόνια το διαδίκτυο, το οποίο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχει γίνει κτήμα μας, επηρεάζει αποφάσεις που θα πάρουμε αφού το συμβουλευόμαστε.

Όσον αφορά στο διατροφικό κομμάτι, η ενημέρωση σε όλα τα επίπεδα δεν είναι πάντα θετική. Υπάρχουν έγκυρες ή συχνά επισκέψιμες ιστοσελίδες που όμως σε κάποια θέματα η ποιότητά τους είναι σε χαμηλά επίπεδα.

Αντίθετα υπάρχουν ιστοσελίδες οι οποίες μπορούν να αναδείξουν θεματολογία με αυξημένη εγκυρότητα.

Έτσι λοιπόν πολλές φορές μπαίνουμε στη διαδικασία υιοθέτησης διαφόρων «διάσημων» διαιτών που πολλές φορές φημολογείται ότι ακολουθούνται και από πολλούς σταρ.

Πόσο αληθινά είναι όμως τα αποτελέσματα που υπόσχονται αυτές οι δίαιτες αλλά κυρίως πόσο ασφαλείς είναι και κατά πόσον μπορεί να κινδυνεύει η υγεία μας από αυτές.

Δυστυχώς επικεντρωνόμαστε στο τι θα γίνει στο διάστημα της διατροφής χωρίς να μας προβληματίζει στο τι θα ακολουθήσει μετά.

Όποια πληροφορία και να ακούσουμε, αδιαφορώντας για την εγκυρότητά της αλλά και την επίδραση στο δικό μας οργανισμό την εφαρμόζουμε. Η ακρίβεια, η πληρότητα και η συνέπεια πληροφοριών, είναι θέματα σημαντικά για την δημόσια υγεία.

Πιο ειδικά, υπάρχουν πολλές δίαιτες που υπόσχονται απώλεια κιλών μέσα σε λίγες μέρες. Πόσο ασφαλείς όμως είναι;

Οι δίαιτες αυτές, στοχεύουν στην ταχεία μείωση του βάρους και όχι στην υιοθέτηση μιας σωστής ισορροπημένης διατροφής.

Η σύγχυση που δημιουργείται, από τις καθημερινές πληροφορίες που λαμβάνουμε για την διατροφή, καθώς και η ελάττωση της φυσικής δραστηριότητας, η έλλειψη χρόνου για την προετοιμασία του φαγητού, η υπερκατανάλωση τροφής και η άρνηση υιοθέτησης υγιεινών διατροφικών συνηθειών είναι οι σημαντικότεροι λόγοι που αναγκάζουν ορισμένους να καταλήγουν σε τέτοιου είδους δίαιτες.

Πότε μια δίαιτα δεν είναι αξιόλογη και επιφέρει κινδύνους για την υγεία:

* Όταν η πηγή που την κοινοποίησε στο διαδίκτυο δεν είναι από καταξιωμένους διαιτολόγους και επαγγελματίες υγείας ή από εγκεκριμένα ιατρικά κέντρα και οργανισμούς.
* Όταν στο τέλος του άρθρου δεν αναγράφει όνομα συγγραφέα και ειδικότητα
* Όταν στο περιεχόμενο της δεν συμπεριλαμβάνει όλες τις ομάδες τροφίμων αλλά μόνο κάποιες από αυτές.
* Όταν αποτρέπει την κατανάλωση φρούτων και λαχανικών έστω και για κάποιο χρονικό διάστημα. Δεν υπάρχει περίπτωση μια σωστή ισορροπημένη διατροφή να μην περιέχει τα φρούτα και τα λαχανικά ως βασική επιλογή.
* Όταν επικεντρώνονται μόνο για συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων ( αύξηση μυϊκής μάζας, δυσανεξία στη γλουτένη, διαβητικοί κλπ).Δεν είμαστε όλοι το ίδιο, δεν έχουμε τις ίδιες ανάγκες , δεν μπορούμε να ακολουθούμε το ίδιο πρόγραμμα.
* Όταν οι επαγγελματίες που ανάρτησαν το συγκεκριμένο πρόγραμμα δεν έχουν καμία σχέση με το αντικείμενο της διατροφής
* Δίαιτες που απευθύνονται μόνο στην κατανάλωση υγρών και χυμών τύπου smoothies
* Δίαιτες που να υποστηρίζουν συγκεκριμένο ωράριο ή να έχουν συγκεκριμένη ώρα που σταματάς την τροφή

Παραδείγματα από δίαιτες:

Δίαιτα ATKINS & DUKAN

Οι πιο διάσημες δίαιτες με εκατομμύρια «οπαδούς» σε όλο τον κόσμο. Στηρίζεται στη φιλοσοφία ότι το λίπος «καίγεται» με λίπος.

Στηρίζεται στο σκεπτικό ότι το συσσωρευμένο λίπος οφείλεται στην υπερέκκριση ινσουλίνης, η οποία προκαλείται από την κατανάλωση υδατανθράκων.

Γι αυτό και σε αυτήν τη δίαιτα απαγορεύονται οι επεξεργασμένοι υδατάνθρακες, όπως γλυκά, πατάτες, δημητριακά, ζυμαρικά, όσπρια.

Η έλλειψή τους οδηγεί τον οργανισμό στο να «κάψει» το συσσωρευμένο λίπος που υπάρχει.

Τι επιτρέπεται: κρέας, αβγά, τυριά, πουλερικά, ψάρια αλλά κάποια λαχανικά, όπως μαρούλι, σπανάκι και λιπαρά όπως βούτυρο, λάδι, κρέμα γάλακτος.

Τι απαγορεύεται: ψωμί, ρύζι, πατάτες, φρούτα, κάποια λαχανικά, όπως παντζάρια και αρακάς και γαλακτοκομικά.

Πλεονεκτήματα: Το βασικότερο πλεονέκτημά της είναι ότι μπορεί κάποιος να χάσει βάρος μέσα σε σχετικά μικρό χρονικό διάστημα. Οι πρωτεΐνες ικανοποιούν καλύτερα το αίσθημα κορεσμού.

Μειονεκτήματα: είναι ανεπαρκής σε βιταμίνες και μέταλλα, όπως βιταμίνες C και D, φυλλικό οξύ και ασβέστιο. Είναι πιθανό η υπερβολική πρόσληψη πρωτεϊνών και λίπους να προκαλέσει δυσκοιλιότητα, αφυδάτωση, ακόμη και μείωση της πνευματικής απόδοσης ή ακόμα και νευρικότητα.

Γι αυτό και είναι δύσκολο να την ακολουθήσει κάποιος που εργάζεται πνευματικά. Επίσης μπορεί να προκληθούν πονοκέφαλοι, πόνοι στις αρθρώσεις και είναι απαγορευτική για όσους πάσχουν από νεφρική ανεπάρκεια.

Ακόμη, μετά το τέλος της δίαιτας το άτομο μπορεί εύκολα να ξαναπάρει τα κιλά που έχασε και πολλές φορές και περισσότερα.

ΣΥΝΔΥΑΣΜΟΙ ΤΡΟΦΩΝ

Στηρίζεται στη λογική ότι όταν οι υδατάνθαρακες καταναλώνονται με υδατάνθρακες και οι πρωτεΐνες με πρωτεΐνες ευνοείτε η διαδικασία της πέψης και έτσι επιτυγχάνεται καλύτερος έλεγχος του σωματικού βάρους.

Σύμφωνα με αυτήν τη δίαιτα απαγορεύεται ο συνδυασμός των πρωτεϊνών και των υδατανθράκων, ενώ και τα φρούτα θα πρέπει να τρώγονται χωριστά και με προσοχή στους μεταξύ τους συνδυασμούς.

Τι επιτρέπεται και τι απαγορεύεται: Επιτρέπεται ο ταυτόχρονος συνδυασμός όμοιων ομάδων τροφίμων.

Επίσης θα πρέπει να περάσουν τουλάχιστον τέσσερις ώρες ανάμεσα σε ένα γεύμα της μιας κατηγορίας από την άλλη.

Πλεονεκτήματα: Δεν υπάρχει κάτι το επικίνδυνο σε αυτήν τη δίαιτα.

Μειονεκτήματα: Δεν υπάρχει σημαντικό αποτέλεσμα.

ΔΙΑΙΤΑ «ΟΜΑΔΑ ΑΙΜΑΤΟΣ»

Στηρίζεται στη θεωρία ενός ομοιοπαθητικού γιατρού, ο οποίος υποστηρίζει ότι η ομάδα αίματος έχει σχέση με διάφορες ασθένειες και για να εξασφαλιστεί η καλή υγεία θα πρέπει να επιλέγονται τροφές «συμβατές» με την ομάδα αίματος.

Σύμφωνα με τον εμπνευστή, για κάθε ομάδα αίματος υπάρχουν τροφές «κατάλληλες» και «ακατάλληλες».

Τι επιτρέπεται-Τι απαγορεύεται: Σχετίζεται με την ομάδα αίματος. Για παράδειγμα, τα άτομα που έχουν ομάδα αίματος 0 μπορούν να τρώνε κρέας και να αποφεύγουν τα όσπρια και τα γαλακτοκομικά.

Όσοι έχουν ομάδα αίματος Α θα πρέπει να τρώνε λαχανικά και να αποφεύγουν τα γαλακτοκομικά.

Στην ομάδα Β μπορούν να καταναλώνουν κόκκινο κρέας και ψάρια, όχι όμως κοτόπουλο και όσοι ανήκουν στην ομάδα ΑΒ, μπορούν να τρώνε συνδυασμό όλων των τροφών.

Πλεονεκτήματα: Αμφίβολη ακόμη και η απώλεια βάρους.

Μειονεκτήματα: Εμφανίζει πολλά επιστημονικά κενά και εφιστούν την προσοχή, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για ένα διαιτολόγιο από το οποίο απουσιάζει η ισορροπία και μπορεί να προκαλέσει προβλήματα υγείας.

Ελλέιψεις σε συστατικά όπως μέταλλα, βιταμίνες, ιχνοστοιχεία.

Η δίαιτα Μπέβερλι Χιλς

Που στηρίζεται: Στην πρόσληψη περίπου 900-1.000 θερμίδων ημερησίως, οι οποίες προέρχονται κατά 90-95% από την κατανάλωση υδατανθράκων και φρούτων και κατά 5% από πρωτεΐνες.

Τι επιτρέπει: Την κατανάλωση πολλών φρούτων, λαχανικών, δημητριακών, και ελάχιστο άπαχο κρέας.

Τι απαγορεύεται: Το αλάτι (παρά μόνο σε ελάχιστες ποσότητες), τη ζάχαρη, τα λίπη και τις πρωτεΐνες (κρέας, αβγά).

Τα πλεονεκτήματα: Η σύντομη απώλεια βάρους.

Τα μειονεκτήματα: Πρόκειται για μια πολύ αυστηρή δίαιτα, που δύσκολα εφαρμόζεται. Υστερεί σε θρεπτικά συστατικά όπως βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και προκαλεί διάρροιες.

ΣΧΟΛΙΟ: Βασίζεται στη μονοφαγία και στον αποκλεισμό πολλών ομάδων τροφίμων. Έτσι, δεν καλύπτονται οι καθημερινές ανάγκες σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, δεν μπορεί να εφαρμοστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, εφόσον η έλλειψη βασικών θρεπτικών συστατικών προκαλεί έντονη κόπωση στα άτομα που την ακολουθούν.

Επίσης, η υπερβολικά αυξημένη κατανάλωση φρούτων αυξάνει τον κίνδυνο για διάρροια.

Ο συγκεκριμένος τύπος δίαιτας έχει ως αποτέλεσμα την γρήγορη επαναπρόσληψη βάρους, λόγω του χαμηλού θερμιδικού περιεχομένου (800-1000 kcal), που οδηγεί σε αυξημένη απώλεια μυϊκού ιστού.

Καθώς δεν υπάρχουν μερίδες, είναι δύσκολο για κάποιον να υπολογίσει μετά τις 35 ημέρες, την ποσότητα της τροφής που θα πρέπει να καταναλώσει για να διατηρήσει το βάρος του.

Η φιλοσοφία της Maze δεν είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη.

Η απώλεια από τη συγκεκριμένη δίαιτα οφείλεται σε χαμηλή πρόσληψη θερμίδων, καθώς η μονοφαγία της δίαιτας δεν επιτρέπει την κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού κατά τη διάρκεια μιας ημέρας.

Η δίαιτα South Beach

Που στηρίζεται: Στη μειωμένη πρόσληψη υδατανθράκων με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη. Ο γλυκαιμικός δείκτης μετρά πόσο γρήγορα μία τροφή με υδατάνθρακες μπορεί να ανεβάσει τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα.

Περιλαμβάνει τρία στάδια.

Το πρώτο διαρκεί δύο εβδομάδες, υπόσχεται απώλεια βάρους 4 έως 6 κιλών και είναι το πιο δύσκολο απ’ όλα, διότι παρότι συνιστά φυσιολογικές μερίδες φαγητού (κυρίως ψάρια, κοτόπουλο, γαλοπούλα και σαλάτες), απαγορεύει τους υδατάνθρακες (ψωμί, ρύζι, ζυμαρικά, δημητριακά, φρούτα κτλ.).

Το δεύτερο στάδιο, κατά το οποίο χάνει κανείς 0,5 έως 1 κιλό την εβδομάδα, διαρκεί όσο καιρό απαιτείται για να φθάσει κανείς στο επιθυμητό βάρος, ενώ το τρίτο είναι το στάδιο της συντήρησης.

Τι επιτρέπει: Την κατανάλωση κρέατος, ψαριών, κοτόπουλου και λαχανικών.

Τι απαγορεύει: Την λήψη τροφών με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, όπως το ψωμί, το ρύζι, τα δημητριακά, τα ζυμαρικά και τα φρούτα.

Τα πλεονεκτήματα: Απώλεια και διατήρηση βάρους.

Τα μειονεκτήματα: Η δίαιτα αυτή, όπως και άλλες με χαμηλή πρόσληψη υδατανθράκων, μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους, ζαλάδες και γενικότερη αδυναμία του οργανισμού.

ΣΧΟΛΙΟ: Η δίαιτα αυτή έχει ως κύριο συστατικό της, τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες (κρέας, κοτόπουλο, ψάρι, αλλαντικά, αυγά).

Για το λόγο ότι δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου υδατάνθρακες στις δίαιτες αυτού του τύπου, ο οργανισμός χρησιμοποιεί λιπαρά οξέα για ενέργεια με αποτέλεσμα να εκκρίνονται κετόνες στο αίμα, οι οποίες όταν υπερπαράγονται στον οργανισμό, αλλάζει σε μεγάλο βαθμό η χημική ισορροπία του σώματος.

Η δίαιτα αυτού του είδους είναι επικίνδυνη για άτομα με καρδιακά ή νεφρικά προβλήματα ή ψηλή χοληστερόλη μιας και τα φαγητά που περιλαμβάνει περιέχουν ψηλές ποσότητες χοληστερόλης και λιπαρών οξέων.

Υπάρχει επίσης και ο κίνδυνος της υπογλυκαιμίας στα άτομα με τύπο 1 διαβήτη.

Η εφαρμογή του παραπάνω διαιτητικού σχήματος έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργείται εσφαλμένα η αντίληψη ότι κάποια τρόφιμα «παχαίνουν» με άμεση συνέπεια να υιοθετούνται λανθασμένες διατροφικές συμπεριφορές, οι οποίες αποκλείουν πολλά τρόφιμα και οδηγούν σε σημαντικές ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών.

Η δίαιτα της λαχανόσουπας

Που στηρίζεται: Στο γεγονός ότι η κατανάλωση μιας σπιτικής σούπας με κύριο συστατικό το λάχανο (που περιέχει επίσης κρεμμύδια, πιπεριές, ντομάτες) για 7 ημέρες, μπορεί να προσφέρει γρήγορη απώλεια κιλών.

Τι επιτρέπει: Την κατανάλωση λαχανόσουπας σε απεριόριστες ποσότητες και φρούτα, λαχανικά, κρέας σε ποσότητες και μέρες που ορίζει η δίαιτα.

Τι απαγορεύει: Τα ζυμαρικά, το ρύζι, το ψωμί, το λάδι, τις πατάτες κ.ά.

Τα πλεονεκτήματα: Υπόσχεται μεγάλη απώλεια βάρους.

Τα μειονεκτήματα: Η μεγάλη απώλεια βάρους γίνεται απότομα και τα κιλά επανέρχονται σχεδόν αμέσως. Είναι φτωχή σε θρεπτικά συστατικά και μπορεί να προκαλέσει ατονία, κόπωση, υπνηλία, αναιμία.

ΣΧΟΛΙΟ: Το συγκεκριμένο διαιτητικό σχήμα είναι ιδιαίτερα εξαντλητικό, εφόσον στηρίζεται σε υπερβολικά χαμηλή πρόσληψη θερμίδων και θρεπτικών συστατικών, με άμεσο αποτέλεσμα τον ελλιπή εφοδιασμό του οργανισμού με ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Επιπλέον, στηρίζεται σε μονοφαγία που απέχει πολύ από τις αρχές της μεσογειακής διατροφής, η οποία χαρακτηρίζεται από ποικιλία θρεπτικών συστατικών.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οδηγεί σε ανορθόδοξες διατροφικές συμπεριφορές (είναι παράλογο να θεωρεί κάποιος ισορροπημένο την απώλεια βάρους τρώγοντας μόνο σούπα!!!).

Η επαναπρόσληψη βάρους σε σύντομο χρονικό διάστημα οφείλεται στο ότι μετά από μία τόσο εξαντλητική και μονότονη δίαιτα επιθυμούμε να καταναλώσουμε μεγάλη ποσότητα τροφίμων που στερηθήκαμε.

Η δίαιτα της μονοφαγίας

Που στηρίζεται: Σε έναν ή δύο συνδυασμούς τροφών ανεξάρτητα από την ποσότητα. Για παράδειγμα μπορεί κανείς να τρώει επί μέρες κρέας ή κρέας με ντομάτα ή μακαρόνια και μέσα σε λίγες μέρες να χάσει βάρος.

Τι επιτρέπει: Το είδος του φαγητού που επιλέγεται. Αν για παράδειγμα κάποιος τρώει κοτόπουλο με ντομάτα ή μακαρόνια με ντομάτα, τρώει το ίδιο φαγητό για μέρες.

Τι απαγορεύει: Οτιδήποτε άλλο εκτός από το φαγητό που έχει επιλεγεί.

Τα πλεονεκτήματα: Απώλεια βάρους.

Τα μειονεκτήματα: Πρόκειται για επικίνδυνες δίαιτες, που στερούν τον οργανισμό από πολλές βιταμίνες και γενικά θρεπτικά συστατικά.

ΣΧΟΛΙΟ: Όλες οι μονοφαγικές δίαιτες, σύμφωνα με τους ειδικούς, επειδή ακριβώς είναι μονότονες, οδηγούν σε υπερφαγικές και βουλιμικές τάσεις, εφόσον το άτομο δεν εκπαιδεύεται στις βασικές αρχές της διατροφής και μόλις σταματήσει το συγκεκριμένο διαιτητικό σχήμα καταναλώνει μεγάλες και ανεξέλεγκτες ποσότητες από όλα τα φαγητά τα οποία έχει στερηθεί. Επιπλέον, η μετέπειτα υπερφαγία που εκδηλώνεται οφείλεται στο γεγονός ότι το άτομο έχει συνηθίσει να καταναλώνει μεγάλες ποσότητες με αποτέλεσμα να μην έχει την αίσθηση του μέτρου.

Η δίαιτα Caveman

Που στηρίζεται: Ανήκει στην ίδια κατηγορία με τη δίαιτα Αtkins, εφαρμόζοντας παρόμοιο σκεπτικό. Το διατροφικό πρόγραμμα που προτείνει είναι φτωχό σε υδατάνθρακες και πλούσιο σε πρωτεΐνες.

Τι επιτρέπει: Την κατανάλωση φρούτων και ξηρών καρπών, ενώ δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στο κρέας (άσπρο και κόκκινο).

Τι απαγορεύει: Την κατανάλωση ψωμιού και δημητριακών.

Τα πλεονεκτήματα: Είναι αποτελεσματική όσον αφορά στην απώλεια βάρους. Προτείνει ένα αρκετά ισορροπημένο διαιτολόγιο και είναι εύκολη στην εφαρμογή.

Τα μειονεκτήματα: Οι ειδικοί της καταλογίζουν την πρόκληση υπνηλίας, ναυτίας, αισθήματα αδυναμίας και κόπωσης, καθώς και πονοκεφάλους. Επιπλέον, βοηθά απώλεια βάρους αλλά όχι στη μείωση σωματικού λίπους.

ΣΧΟΛΙΟ: Ο αποκλεισμός υδατανθρακούχων τροφών από το διαιτολόγιο προάγει τη διαδικασία της κέτωσης, κάτι που πιθανόν να είναι άκρως επικίνδυνο για τον οργανισμό.

Επιπλέον πιθανές επιπλοκές της υπερβολικής πρόσληψης πρωτεϊνών και λιπιδίων είναι η αύξηση των συνολικών επιπέδων χοληστερόλης, η επιβάρυνση της λειτουργίας των νεφρών, η αφυδάτωση, η δυσκοιλιότητα, ακόμη και μείωση της πνευματικής απόδοσης.

Οι διατροφικοί αποκλεισμοί που κάνει οδηγούν σε ανεπάρκειες θρεπτικών συστατικών.

Το σημαντικότερο όμως βραχυπρόθεσμο μειονέκτημα της δίαιτας είναι ότι συνήθως μετά το τέλος της δίαιτας, το άτομο επαναπροσλαμβάνει τα κιλά με πολύ γρήγορο ρυθμό έστω και αν τρώει περιορισμένα, αφού ο οργανισμός έχοντας προσαρμόσει τις λειτουργίες του στην “καύση” λιπιδίων είναι πολύ φυσιολογικό του πρώτους σύνθετους υδατάνθρακες που θα προσλάβει ταχέως να τους αποθηκεύσει.

Έτσι τα κιλά επιστέφουν πιο γρήγορα απ’ ότι αν είχε ακολουθήσει ένα πιο ισορροπημένο διαιτολόγιο για απώλεια βάρους .

Η δίαιτα του γκρέιπφρουτ

Που στηρίζεται: Στην πεποίθηση ότι το συγκεκριμένο φρούτο περιέχει ένζυμα, τα οποία βοηθούν τον οργανισμό να κάψει τα λίπη. Περιορίζει την ημερήσια πρόσληψη θερμίδων στις 800, γεγονός που βοηθά στην απώλεια βάρους. Είναι σχεδιασμένη για 21 ημέρες και περιλαμβάνει την κατανάλωση μισού γκρέιπφρουτ ή ενός ποτηριού από το χυμό του φρούτου πριν από κάθε γεύμα.

Τι επιτρέπει: Την κατανάλωση αβγών, κρέατος και μπέικον.

Τι απαγορεύει: Την κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γαλακτοκομικών, φρούτων (πλην του γκρέιπφρουτ) και των περισσότερων λαχανικών.

Τα πλεονεκτήματα: Είναι αποτελεσματική όσον αφορά στην απώλεια βάρους και είναι εύκολη στην εφαρμογή.

Τα μειονεκτήματα: Δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να δείχνουν ότι το γκρέιπφρουτ πράγματι βοηθά στην καύση λίπους

Η δίαιτα αυτή δεν είναι διατροφικά ισορροπημένη, ενώ έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες, βασικές βιταμίνες και μέταλλα.

Ενδέχεται να προκαλέσει ατονία.
ΣΧΟΛΙΟ: Πρόκειται για υποθερμιδική και εξαντλητική δίαιτα η οποία ναι μεν υπόσχεται γρήγορα αλλά όχι μακροπρόθεσμα αποτελέσματα.

Ο μεταβολισμός μειώνεται με δεδομένη τη χαμηλή ενεργειακή πρόσληψη και την αυξημένη απώλεια μυϊκής μάζας.

Επίσης δημιουργείται η εσφαλμένη αντίληψη ότι υπάρχουν μαγικά τρόφιμα «λιποδιαλύτες», θεωρία η οποία δεν υποστηρίζεται επιστημονικά.

Σίγουρα τα φρούτα και τα λαχανικά λόγω των φυτικών ινών που περιέχουν, μειώνουν την απορρόφηση λίπους. Ωστόσο, κάθε τρόφιμο με βάση τις αρχές της μεσογειακής διατροφής έχει το ρόλο του και δεν θα πρέπει να αποκλείεται ή να υπερκαταναλώνεται.

Εξάλλου, «η δίαιτα του γκρέιπφρουτ» είναι χαρακτηριστικό στερητικό διατροφικό σχήμα μονοφαγίας, το οποίο μόλις ολοκληρωθεί οδηγεί σε καταστάσεις υπερφαγίας, εφόσον το άτομο που τις ακολουθούσε καταναλώνει σε μεγάλες ποσότητες όλα τα τρόφιμα τα οποία είχε στερηθεί.

Εν κατακλείδι, πρέπει να επισημάνουμε ότι όλες οι δημοφιλείς δίαιτες μπορεί να υπόσχονται καλλίγραμμα κορμιά σε σύντομο χρονικό διάστημα, κρύβουν όμως, πολλούς κινδύνους για την υγεία σας.

Για την επιτυχία ενός προγράμματος αδυνατίσματος μην βάζεις ιδιαίτερα αυστηρούς περιορισμούς και στερήσεις.

Άλλωστε, «καλά» και «κακά» τρόφιμα δεν υπάρχουν. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνες, τα άτομα που αποκλείουν αγαπημένα τρόφιμα και ροφήματα από τη διατροφή τους, έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποτύχουν και να ξαναπάρουν το χαμένο βάρος, καθώς η στέρηση τους οδηγεί στην υπερκατανάλωση άλλων τροφίμων.

Έτσι οι επαγγελματίες υγείας και κυρίως οι διαιτολόγοι πρέπει να εκπαιδεύουν σωστά το κοινό για το πώς θα αναζητεί και θα αξιολογεί μια σωστή πληροφορία. Επίσης, για μια ασφαλή απώλεια κιλών η ενημέρωση και οι συμβουλές να δίνονται κατά κύριο λόγο από διαιτολόγους – διατροφολόγους.

<<Αγαπήστε το σώμα σας και βοηθήστε το με όσο πιο υγιή μέσα μπορείτε .>>.

Τσαμπίκα Κοντόγιαννου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ, Ρόδος
Ιδρυτικό Μέλος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]