Gallery

Επικοινωνία

Από τον Ψυχολόγο Δημοσθένη Κ. Παναγιώτου…

Τα ακούσματα γύρω μας είναι τόσα πολλά και ετερώνυμα, αλλά οι δυσάρεστες ειδήσεις κυριαρχούν, μιμούμενες απλά τη Φύση και τους Νόμους της, όπου το αρνητικό υπάρχει για να ορίζει και να αναδεικνύει το καλό.
Σε αυτήν τη δύσκολη κι αβέβαιη κατάσταση, είναι πολλοί αυτοί που ψάχνουν να πιαστούν από κάπου, να βρουν νέα σημεία αναφοράς και εφαλτήρια, καθώς νιώθουν, ή βλέπουν να καταρρέουν πραγματικά γύρω τους, τα συστήματα, οι δομές και τα «πιστεύω» μιας ολόκληρης ζωής.
Παράλληλα όμως, καραδοκούν κι αυτοί που θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν τους αναζητητές του νέου, προσπαθώντας να τους εκκλησιάσουν σε νέα ήθη και αλλότρια μοτίβα καθημερινότητας, αποσπώντας τους κυρίως χρήματα, αλλά και αποπροσανατολίζοντάς τους τελικά από την ευχαρίστηση της αναζήτησης του καλύτερου, εγκλωβίζοντάς τους σε φαύλες καταστάσεις, ενίοτε κι επικίνδυνες.

Είναι οι στιγμές που αυξάνεται η κοινωνική ένταση, πληθαίνουν τα σεμινάρια αυτογνωσίας και life couching, ενδυναμώνονται και πολλαπλασιάζονται οι συμμετοχές σε ομάδες ποικίλων αναζητήσεων.

Τελικά χρειαζόμαστε πράγματι τέτοια και τόσα καταφύγια, για να βρούμε το προσωπικό secure base που χρειαζόμαστε; 
Μια εύκολη συζήτηση με τον εαυτό μας, θα μας δώσει απλές αλλά μεστές απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά.

Για να ξεκινήσουμε, ας σκεφτούμε για αρχή πως δεν είναι απαραίτητο να συμπεριλάβουμε στις αναζητήσεις μας, και στις όποιες αλλαγές αυτές μπορεί να φέρουν, κανέναν από όλους όσους βρίσκονται γύρω μας: το σύντροφό μας, τα παιδιά μας ή τους φίλους μας. Η αναζήτησή μας αφορά την εύρεση μιας δικής μας, απάνεμης Ιθάκης, μιας θέσης με απεριόριστη θέα στον ορίζοντα που θέλουμε. Σαφώς και δεν αποκλείουμε κανέναν, και δεν απομονωνόμαστε κοινωνικά, απλά θα φροντίσουμε να δημιουργήσουμε βαλβίδες που θα εκτονώσουν την εσωτερική μας πίεση, και θα μας κάνουν να νιώσουμε καλύτερα, ώστε τελικά να μπορέσουμε να είμαστε αποδοτικότεροι, πρώτα για τον εαυτό μας και κατά συνέπεια και για τους ανθρώπους γύρω μας.

Το αποφασίσαμε λοιπόν; Ας ψάξουμε από πού θα αρχίσουμε…
Από τα πρώτα που έχουμε να υπολογίσουμε είναι το οικονομικό κόστος της αναζήτησής μας, αφού δεν είναι αμελητέο αλλά και αποτελεί μια από τις πηγές γένεσης του άγχους μας. Αυτόματα, θα πρέπει να απορρίψουμε ακριβές λύσεις όπως μακρινά ταξίδια, νέα γκαρνταρόμπα με επώνυμα και ακριβά ρούχα, καινούρια κινητά, συνδρομές σε γυμναστήρια, όργανα γυμναστικής που θα γίνουν κρεμάστρες κλπ. Η ακατάσχετη κατανάλωση άχρηστων πραγμάτων, μας δημιουργεί περισσότερο άγχος, να το θυμάστε. Χρειάζεται να προσαρμόσουμε τα «θέλω» μας στα «μπορώ» μας, ας κατευθύνουμε λοιπόν τις όποιες διαθέσεις μας για αλλαγή… πάνω μας ή στο χώρο που ζούμε!

Ξυπνήστε κι ανοίξτε τα πατζούρια το πρωί, τραβήξτε τις κουρτίνες να μπει φως, να δείτε τον ουρανό. Αφουγκραστείτε τους ήχους γύρω σας: ακούτε μουσική, κορναρίσματα ή απλώς τίποτα; Ξεσκονίστε τα δισκάκια σας, τα βινύλια στο πατάρι, τη βελόνα του πικάπ ή το ΜΡ3 και βάλτε μουσική που σας θυμίζει ή σας χαλαρώνει, που σας ανεβάζει ή σας κάνει να σκέφτεστε.

Ξαναδείτε αυτόν το μονότονο τοίχο απέναντί σας: Δε φτιάχνει με τίποτα… Βάλτε φόρμα, παπούτσια και γρήγορα στο μαγαζί με τα χρώματα. Ένα κιλό χρώμα φτάνει για έναν τοίχο. Διαλέξτε ότι χρώμα θέλατε πάντα να βάψετε το σπίτι σας, και γελάστε με όσους σας έπειθαν πως είναι τολμηρό. Ένα ρολό, ένα σκαφάκι κι αφιερώστε τους την πρώτη πινελιά!

Βάλτε ένα φουλάρι ή ένα καπέλο, φορέστε τα παλιομοδίτικα γυαλιά ηλίου σας και βγείτε μια βόλτα. Τα vintage αξεσουάρ είναι άποψη! Διαλέξτε ένα παγκάκι και δείτε τη δική σας επίδειξη μόδας να εξελίσσεται μπροστά σας. Χιλιάδες μοντέλα της καθημερινότητας, θα δώσουν τον καλύτερο εαυτό τους για να σας εντυπωσιάσουν. Συνοδέψτε την παρακολούθηση της προσωπικής σας πασαρέλας με ηλιόσπορους, και φρέσκια πορτοκαλάδα από το σπίτι. Τα ακουστικά και η μουσική «δένουν» τη συνταγή!!!

Δώστε υπεραξία στον εαυτό σας, προσφέροντας τον περισσευούμενο χρόνο σας σε όσους μπορεί να τον χρειάζονται. Μιλήστε με τη γιαγιά που βλέπετε χρόνια τώρα στο απέναντι διαμέρισμα, δεν περίμενε τίποτε από εσάς και μια κουβέντα σας μπορεί να σημαίνει πολλά για αυτήν. Μπορεί όμως να σημαίνει περισσότερα και για εσάς.

Δε μπορείτε να αποφύγετε το ανθυγιεινό junk food στο in στέκι της κεντρικής πλατείας ή μπορείτε να ετοιμάσετε μόνοι σας μια gourmet συνταγή μακαρονάδας από τη Σικελία; Ότι κι αν αποφασίσετε, βρείτε την ευκαιρία να συνδυάζετε το πρωινό, το μεσημεριανό ή και το δείπνο σας με παρέα, με φίλους, συνεργάτες. Θα φάτε πιθανώς και λιγότερη ποσότητα από ότι θα τρώγατε μόνοι  σας, αλλά και θα μάθετε τα κουτσομπολιά της παρέας.

Ευτυχώς «τα πάντα ρεί», τα κακά κυρίως! Οι αλλαγές γύρω μας θα συμβούν αφού αλλάξουμε πρώτα σαν μονάδες  και επαγωγικά επηρεάσουμε και τα άλλα όμορα άτομα που περιέχει η ύλη της κοινωνίας. Οι αλλαγές δε χρειάζεται να είναι κοστοβόρες για να είναι σαρωτικές, δε χρειάζεται να είναι εκ βαθέων για να είναι δομικές. Αρκεί να γίνονται συνειδητά, να ταιριάζουν πάνω από όλα στην ιδιοσυγκρασία μας, και να μη μας περιθωριοποιούν από την κοινωνία.

Όταν οι αλλαγές είναι αποτέλεσμα της προσωπικής δημιουργικής μας παρέμβασης στο γύρω περιβάλλον, είναι εύπεπτες κοινωνικά και αφήνουν ένα πολύ ευχάριστο άρωμα αλλαγής, μιας αλλαγής απαραίτητης για ν’ αρχίσουμε να διαλύουμε τα μαύρα σύννεφα γύρω μας.

 

Βρείτε τον Ψυχολόγο Δημοσθένη Κ. Παναγιώτου στο:


Leave a Comment

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *