Προϊόντα χωρίς αλάτι: Πότε και Γιατί να τα επιλέξω?

Τα προϊόντα χωρίς πρόσθετο αλάτι, κεντρίζουν όλο και περισσότερο το καταναλωτικό ενδιαφέρον κι όχι αδίκως.

Ποιοι είναι οι λόγοι που έχουν οδηγήσει την παγκόσμια ιατρική κοινότητα στην έκδοση κατευθυντήριων οδηγιών για τη μείωση του άλατος? Θα πρέπει να ανησυχούμε?

Τα παραπάνω είναι λίγα από τα ερωτήματα των καταναλωτών αλλά και των ατόμων με χρόνια νοσήματα.

Ας αναλύσουμε, λοιπόν, την αξία του άλατος και τη θέση του στην καθημερινή μας διατροφή.

Αρχικά, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αλάτι, και συγκεκριμένα το νάτριο που περιέχει, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα ανόργανα συστατικά. Ο ρόλος του στον οργανισμό είναι εξέχουσας σημασίας καθώς το νάτριο συμμετέχει στα εξής:

  • Ρύθμιση του pH
  • Υδατική και ηλεκτρολυτική ισορροπία
  • Διαβίβαση των νευρικών ώσεων
  • Μυϊκή σύσπαση

Η κύρια πηγή νατρίου στη δίαιτα είναι το χλωριούχο νάτριο, δηλ. το κοινό αλάτι.

Η μεγαλύτερη ποσότητα προσλαμβάνεται με τη μορφή του χλωριούχου νατρίου στα επεξεργασμένα τρόφιμα, από όπου προσλαμβάνουμε το 75% των ημερήσιων αναγκών μας.

Ακόμη, το αλάτι προστίθεται κατά το μαγείρεμα ή κατά τη διάρκεια του γεύματος, αποδίδοντας περίπου το 15% των ημερήσιων αναγκών.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες της Αμερικανικής Ένωσης Καρδιολογίας για την πρόσληψη του νατρίου υποδεικνύουν ότι αυτό δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τα 2.300 mg.

Όμως, υπάρχουν κάποιες ομάδες ατόμων που θα πρέπει να περιορίσουν περισσότερο την πρόσληψη αλατιού, όπως εκείνοι που έχουν υπέρταση, εκείνοι που έχουν αυξημένο κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και εκείνοι που επιθυμούν να χάσουν βάρους.

Μια καλή διατροφική επιλογή προς αυτήν την κατεύθυνση αποτελούν τα σταρένια ή κριθαρένια παξιμάδια ολικής αλέσεως, χωρίς πρόσθετο αλάτι, τα οποία παράλληλα έχουν αυξημένη περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά.

Συγκεκριμένα είναι πλούσια σε:

  • Σύνθετους υδατάνθρακες και διαιτητικές ίνες
  • Βιταμίνες του συμπλέγματος Β (κυρίως βιταμίνη Β1, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Β6)
  • Μέταλλα και ιχνοστοιχεία
  • Μονοακόρεστα λιπαρά

Μπορείτε να καταναλώνετε σταρένια ή κριθαρένια παξιμάδια ολικής αλέσεως με ένδειξη «χωρίς πρόσθετο αλάτι», όπως «το Μάννα» Ν. Τσατσαρωνάκη, καθ’όλη τη διάρκεια της ημέρας με πολλούς γευστικούς και υγιεινούς συνδυασμούς χωρίς το φόβο της υπέρτασης ή της ζυγαριάς!

Να θυμάστε πάντοτε να συγκρίνετε τις ετικέτες τροφίμων στις αγορές του σούπερ μάρκετ όταν αγοράζετε τυποποιημένα προϊόντα.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου

Κολωνάκι: Σκουφά 32, Τηλ: 2103647517
Άνω Πατήσια: Πρόμπονα 27 & Επινίκου, Τηλ: 2102520977
Email: [email protected]

Author: Care24.gr

Share This Post On