Gallery

Επικοινωνία

Η βιομηχανία έχει τη λύση μέσα από μια πλούσια γκάμα προϊόντων ελεύθερων γλουτένης.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση των διαγνώσεων κοιλιοκάκης σε ενήλικα άτομα.

Η κοιλιοκάκη αποτελεί αυτοάνοση και χρόνια διαταραχή του λεπτού εντέρου και τα συμπτώματά της εκδηλώνονται έπειτα από κατανάλωση γλουτένης.

Η γλουτένη είναι μία πρωτεΐνη η οποία αποτελείται από τη γλοιαδίνη και γλουτελίνη. Βρίσκεται στο ενδοσπέρμιο του μαλακού σιταριού, κριθαριού, σίκαλης και γενικά πολλών δημητριακών καρπών. Άτομα με κοιλιοκάκη πρέπει να αποφεύγουν συνεπώς την κατανάλωση αυτών.

Παράλληλα, η κατανάλωση γλουτένης από άτομα με υποκλινική δυσανεξία έχει συσχετιστεί με την πρόκληση χρόνιας φλεγμονής.

Μια δίαιτα ελεύθερη γλουτένης στοχεύει στον περιορισμό της φλεγμονής και σε ουσιαστική απαλλαγή από τα ανεπιθύμητα φουσκώματα.

Υπάρχουν μελέτες που δείχνουν ότι ο περιορισμός της γλουτένης ωφελεί και σε διάφορες άλλες αυτοάνοσες διαταραχές όπως η θυρεοειδίτιδα Hashimoto, η ψωρίαση και η Σκλήρυνση κατά πλάκας.

Η βιομηχανία τροφίμων εκτιμώντας τις ανάγκες των πασχόντων, αλλά και όσων παρουσιάζουν μη «κοιλιακή ευαισθησία στη γλουτένη» έφερε στην αγορά πλήθος τροφίμων ελεύθερων γλουτένης.

Τα προϊόντα με ετικέτα «ελεύθερο γλουτένης», βάση του Οργανισμού ελέγχου φαρμάκων & τροφίμων περιέχουν λιγότερο από το 20 τις χιλίοις γλουτένη και επομένως είναι ασφαλή προς κατανάλωση.

Για τη παρασκευή αυτών χρησιμοποιούνται άλευρα καλαμποκιού, ρυζιού, κινόας κτλ. αποκλειστικά σε εξειδικευμένους χώρους ώστε να μην υπάρχει η πιθανότητα επιμόλυνσης ενώ παράλληλα εξασφαλίζεται η μέγιστη γεύση τους.

Για εκείνους λοιπόν που αναζητούν τροφές που να ανταποκρίνονται στις ανάγκες τους και παράλληλα να καθίστανται υγιεινές και χορταστικές καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας, η βιομηχανία έχει τη λύση μέσα από μια πλούσια γκάμα προϊόντων ελεύθερων γλουτένης.

Τέτοια προϊόντα μπορούν να είναι:

  • Ψωμί χωρίς γλουτένη: Αποτελεί ιδανική επιλογή για τοστ, sandwich ή και ως συνοδευτικό με το γεύμα σου.
  • Φρυγανιές χωρίς γλουτένη: Εξαιρετική επιλογή, πλούσια σε φυτικές ίνες. Χρησιμοποίησε τες ως βάση στο πρωινό σου ή ως συνοδευτικό στο βραδινό σου γεύμα. Συνδύασε τες με μέλι, σπιτική μαρμελάδα ή τυρί.
  • Μπισκότα χωρίς γλουτένη με πορτοκάλι ή κακάο: Για τους λάτρεις της γλυκιάς γεύσης η επιλογή αυτή αποτελεί καλή λύση ως ενδιάμεσο σνακ. Συνδύασε τα με ανάλατους ξηρούς καρπούς ή με κάποιο ημίπαχο γαλακτοκομικό προϊόν.
  • Crackinettes χωρίς γλουτένη: Εύκολη και παράλληλα ελαφριά επιλογή για όλες τις ώρες. Κατάλληλα προς κατανάλωση και για εκείνους που προσέχουν το σωματικό τους βάρος. Ταιριάζουν εξαιρετικά με τυρί, σως αβοκάντου, αυγό, ακόμα και με ταχίνι ή με κάποιο φρούτο εποχής.

Συνοψίζοντας, το να ακολουθήσεις μια διατροφή χωρίς γλουτένη δε συνεπάγεται ότι η διατροφή σου θα υπολείπεται σε θρεπτικά συστατικά και πλούσια γεύση.

Στις μέρες μας η βιομηχανία τροφίμων μας εφοδιάζει με ποικιλία πιστοποιημένων και άρα ασφαλών προς κατανάλωση προϊόντων χωρίς γλουτένη, καλύπτοντας έτσι τις ανάγκες και τα γούστα όλων των καταναλωτών.

Ιωάννα Βλάχου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, BSc
Επιστημονική Συνεργάτης της Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
iwanvlachou@gmail.com- vlachou@logodiatrofis.gr