Gallery

Επικοινωνία

Πώς να συμβάλλεις εύκολα στην πρόσληψη απαραίτητων βιταμινών και μετάλλων για τον οργανισμό.

Πόσοι από εμάς καταφέρνουν να ακολουθούν καθημερινά μια πλήρη διατροφή γεμάτη με όλα τα θρεπτικά στοιχεία που χρειάζεται ο οργανισμός μας, ώστε να λειτουργεί σωστά; Δυστυχώς, όχι πολλοί.

Για κάποιους οι ρυθμοί της καθημερινότητας είναι τόσο έντονοι που δεν προλαβαίνουν να αφιερώσουν τον απαιτούμενο χρόνο, για να προετοιμάσουν τα γεύματά τους και να τα καταναλώσουν με ηρεμία, καταλήγοντας συνήθως σε ανθυγιεινές επιλογές από ταχυφαγεία.

Ενώ άλλοι παρ’ ότι διαθέτουν τον χρόνο, αποτυγχάνουν επίσης να καταναλώσουν μια ισορροπημένη και πλήρη διατροφή, λόγω υπερκατανάλωσης συγκεκριμένων ομάδων τροφίμων και ταυτόχρονο αποκλεισμό άλλων.

Τα παραπάνω έχουν ως αποτέλεσμα να εμφανίζονται στον πληθυσμό σημαντικές ελλείψεις σε απαραίτητα θρεπτικά συστατικά, όπως η βιταμίνη D, το φυλλικό οξύ, το ασβέστιο και ο σίδηρος.

Γεγονός που αποδείχθηκε και από την Πανελλαδική Μελέτη Διατροφής & Υγείας (ΠΑ.ΜΕ.Δ.Υ.), που πραγματοποιήθηκε από το Τμήμα Επιστήμης Τροφίμων & Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Πιο συγκεκριμένα, για να μιλήσουμε με αριθμούς:

  • Το 98% των ατόμων που συμπεριλήφθησαν στη μελέτη έχουν χαμηλή πρόσληψη σε βιταμίνη D.
  • Το 83% του δείγματος έχει χαμηλή πρόσληψη φυλλικού οξέος.
  • Ένα ποσοστό μεγαλύτερο του 66% δεν προσλαμβάνει αρκετή ποσότητα ασβεστίου.
  • Το 35% των ατόμων που εξετάστηκαν στη μελέτη έχει χαμηλή πρόσληψη σιδήρου.

Οι ανεπάρκειες στα προαναφερθέντα θρεπτικά συστατικά, που όπως φαίνεται παρατηρούνται σε σημαντικά ποσοστά είναι ιδιαίτερα επιβλαβείς για τη συνολική υγεία του οργανισμού. Αυτό συμβαίνει, διότι όλα επιτελούν σημαντικές λειτουργίες.

Πιο αναλυτικά, η βιταμίνη D συμβάλει στην απορρόφηση του ασβεστίου και του φωσφόρου και στην πιο εύρυθμη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Το φυλλικό οξύ είναι ιδιαιτέρως απαραίτητο σε γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας.

Το ασβέστιο ως γνωστόν ωφελεί το οστά, ενώ ο σίδηρος μειώνει το αίσθημα κόπωσης, διασφαλίζει τη φυσιολογική γνωσιακή λειτουργία και την καλή λειτουργία του ανοσοποιητικού.

Υπάρχει κάποιος τρόπος να αντιμετωπίσουμε αυτές τις ανεπάρκειες εύκολα και άμεσα, ώστε να προστατεύσουμε την υγεία του οργανισμού μας;

Υπάρχει και μάλιστα μέσω ενός τροφίμου που όλοι αγαπάμε και καταναλώνουμε, που συνδυάζεται κυριολεκτικά με τα πάντα, που δεν χρειάζεται προετοιμασία και που διατηρείται εύκολα στο ντουλάπι μας.

Ποιο είναι αυτό; Το ψωμί του τοστ PLUS , που είναι εμπλουτισμένο με βιταμίνη D, φυλλικό οξύ, ασβέστιο και σίδηρο.

Το ψωμί του τοστ αποτελεί ήδη ένα από τα πιο αγαπημένα τρόφιμα μικρών και μεγάλων, που συνιστά είτε κομμάτι του πρωινού μας είτε συνοδευτικό για το κυρίως γεύμα μας είτε το ιδανικό σνακ κατά τη διάρκεια της ημέρας. Μπορούμε να το καταναλώσουμε κυριολεκτικά με χίλιους τρόπους, με γλυκά, με αλμυρά, με λαδερά, με όσπρια.

Με τι να συνδυάσετε το εμπλουτισμένο ψωμί του τοστ , για να το «απογειώσετε» θρεπτικά και γευστικά;

Μια καλή ιδέα είναι να το συνδυάσετε με φυστικοβούτυρο, φέτες μπανάνας και μπόλικη κανέλα ή με αμυγδαλοβούτυρο και ένα ψιλοκομμένο μήλο, για ένα πρωινό που θα σας γεμίσει ενέργεια, «καλά» λιπαρά και βιταμίνες.

Ακόμη, αντί να δώσετε στο παιδάκι σας ένα τοστ με κλασσικό ψωμί, επιλέξτε εμπλουτισμένο ψωμί του τοστ, προσθέστε ένα αυγό βραστό σε φέτες, μια φέτα τυρί χαμηλό σε λιπαρά και φέτες τομάτας. Η επιλογή αυτή πέρα από γεύση παρέχει σημαντικά ποσά βιταμίνης D, συνδυάζοντας αυτή του αυγού με αυτή του ψωμιού.

Εναλλακτικά, μπορείτε να φτιάξετε ένα σπιτικό sandwich με δυο φέτες εμπλουτισμένο ψωμί του τοστ, μια φέτα καπνιστό σολομό, λίγο τυρί κρέμα, ρόκα και φρεσκοτριμμένο πιπέρι για ένα πεντανόστιμο, ελαφρύ και υγιεινό βραδινό γεύμα.

Οφείλουμε να φροντίζουμε τον εαυτό μας, εφοδιάζοντάς τον με τροφές που δεν είναι μόνο γευστικές αλλά που του παρέχουν και όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται. Όταν έχουμε τρόπο να το επιτύχουμε αυτό εύκολα, χωρίς κόπο και χρόνο, δεν υπάρχει πια δικαιολογία να μην το κάνουμε.

Σοφία Μάχα

Διαιτολόγος – Διατροφολόγος • Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr