Η Ροδακινόπιτα μπορεί να μην είναι ένα σύνηθες γλυκό αλλά σίγουρα θα το λατρέψετε.
ΥΛΙΚΑ
- 2-3 ροδάκινα (600 γρ.)
- 200 γρ. αλεύρι
- 130 γρ. αμύγδαλο (φιλέ)
- 65 γρ. μέλι ΑΤΤΙΚΗ
- 65 γρ. ζάχαρη μαύρη
- 200 γρ. γιαούρτι
- 2 αυγά
- 80 γρ. εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο
- 1 βανιλίνη
- 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 1 κ.γ. σόδα
- 1 πρέζα αλάτι
- 4 κ.σ. λικέρ πικραμύγδαλο ή γλυκό κρασί (προαιρετικά)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
- Θρυμματίστε το φιλέ αμύγδαλο, ωστόσο κρατήστε και μερικά μεγαλύτερα κομμάτια για την ύφη.
- Σε ένα μπολ προσθέστε το αλεύρι(κοσκινισμένο), το αμύγδαλο, το μέλι, τη ζάχαρη, το γιαούρτι, τα αυγά, το ελαιόλαδο, τη βανιλίνη, το μπέικιν πάουντερ, τη σόδα, το αλάτι και το λικέρ πικραμύγδαλο.
- Αναμείξτε όλα τα υλικά μαζί μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Σε ένα ταψάκι τοποθετήστε ένα αντικολλητικό χαρτί, βάλτε τα ροδάκινα στον πάτο του ταψιού έτσι ώστε να μην υπάρχει κάποιο κενό και περιχύστε με το μείγμα που ετοιμάσατε προηγουμένως.
- Προαιρετικά ρίξτε από πάνω το κρασί για περισσότερη υγρασία.
- Ψήστε στον αέρα (πάνω αντίσταση) στους 160 βαθμούς κελσίου για 30 λεπτά.
- Μόλις ψηθεί, αναποδογυρίστε τη ροδακινόπιτα και σερβίρετε.
Διατροφικό σχόλιο
Τα ροδάκινα είναι μια καλή πηγή βιταμίνης C και β-καροτενίου και έχουν συνδεθεί με την βελτίωση του ανοσοποιητικού αλλά και με την μείωση βάρους και έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες.
Από την άλλη το γιαούρτι με τις «ενεργές καλλιέργειες» περιέχει προβιοτικά τα οποία ενισχύουν την άμυνα του εντέρου, είναι πλούσιο σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ιδιαίτερα σε βιταμίνη Β12 και σε ριβοφλαβίνη, οι οποίες θωρακίζουν την καρδιά.
Τα αμύγδαλα αποτελούν πλούσια πηγή ω3 και ω6 λιπαρών οξέων, βιταμίνης E και πολλών άλλων αντιοξειδωτικών ουσιών.
Το μέλι αποτελεί ιδανικότερη φυσική γλυκαντική τροφή με έντονη αντιοξειδωτική και αντιμικροβιακή δράση, συμβάλλει στη βελτίωση της λειτουργίας της καρδιάς και φυσικά αποτελεί σπουδαίο σύμμαχο της καλής ανοσοποιητικής κατάστασης.