Gallery

Επικοινωνία

%image_alt%

Σε μελέτη που διεξάχθηκε για να διαπιστωθούν τα οφέλη του πρωινού φάνηκε πως τα αποτελέσματα των τεστ IQ των παιδιών που δεν τρώνε πρωινό ήταν γενικά χαμηλότερα από αυτά που είχαν φάει ένα καλά ισορροπημένο πρωινό γεύμα.

Ένας άλλος καλός λόγος για να βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά πρέπει να τρώνε ένα ισορροπημένο πρωινό είναι πως 4 στα 5 παιδιά δεν παίρνουν αρκετές βιταμίνες και μέταλλα από το μεσημεριανό γεύμα και το δείπνο. Με την προσθήκη πρωινού , τα παιδιά είναι πιο πιθανό να πάρουν  τις βιταμίνες και τα μέταλλα που χρειάζονται.Επίσης, τα παιδιά που δεν τρώνε ένα καλό πρωινό τείνουν να τρώνε περισσότερα σνακ που είναι πλούσια σε θερμίδες, λιπαρά και ζάχαρη.

Το πρωινό βελτιώνει την σχολική  επίδοση και τη διατροφή

Το πρωινό βοηθά στη βελτίωση της πνευματικής απόδοσης και της συγκέντρωσης κατά τη διάρκεια των πρωινών  δραστηριοτήτων. Τα παιδιά που παραλείπουν το πρωινό έχουν πιο αργά αντανακλαστικά, είναι λιγότερο προσεκτικά και δραστήρια το πρωί. Οι εκπαιδευτικοί παρατηρούν ότι τα παιδιά που έρχονται στο σχολείο πεινασμένα έχουν μαθησιακές δυσκολίες σε σύγκριση με αυτά που τρέφονται σωστά. Οι μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά που τρώνε πρωινό αποδίδουν πολύ καλύτερα στο σχολείο και έχουν επιπλέον ενέργεια σε αθλητικές και άλλες σωματικές δραστηριότητες. Εκτός από την εξασφάλιση της βέλτιστης ανάπτυξης έχει και θετικά αποτελέσματα για την εγρήγορση, την προσοχή, την απόδοση, και σε άλλες δεξιότητες σημαντικές για την σχολική επιτυχία για εκείνους που τρώνε πρωινό σε καθημερινή βάση.

Τι πρέπει να περιλαμβάνει το παιδικό πρωινό;

Υδατάνθρακες & φυτικές ίνες: δημητριακά ολικής αλέσεως, ψωμί ολικής αλέσεως, φρούτα. Επιπλέον, τα συγκεκριμένα τρόφιμα είναι πλούσια σε κάλιο, βιταμίνη C, βιταμίνες του συμπλέγματος Β , θειαμίνη, ριβοφλαβίνη και νιασίνη, οι  οποίες  παρέχουν  ενέργεια.

Πρωτεΐνη: Μαζί με μια ποσότητα  υδατανθράκων στο πρωινό, καλό είναι να  καταναλώνετε και πρωτεΐνη για να σας κρατήσει χορτάτους . Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνη που θα μπορούσαν να καταναλωθούν στο πρωινό είναι: ημίπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, αυγά, ανάλατοι ξηροί καρποί.

Ασβέστιο: Το ασβέστιο βοηθά στην οικοδόμηση των οστών και τη διατήρηση της αντοχής των οστών. Uα πρέπει να προσλαμβάνετε  περίπου 1.000 mg ασβεστίου την ημέρα. Εξαιρετικές επιλογές πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν το γιαούρτι, το γάλα και το τυρί. Επιπλέον, τα παιδιά είναι σημαντικό να συνδυάζουν τρόφιμα πλούσια σε ασβέστιο με εκείνα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη D, η οποία αυξάνει την απορρόφηση ασβεστίου.

Μια καλή επιλογή που είναι ταυτόχρονα και από τις αγαπημένες γεύσεις των παιδιών είναι το γάλα με δημητριακά ολικής αλέσεως. Ο συγκεκριμένος συνδυασμός προσφέρει τριπλό όφελος στον παιδικό οργανισμό γιατί:

Παρέχει ταυτόχρονα βιταμίνη D και ασβέστιο, με αποτέλεσμα να ενισχύεται ακόμη περισσότερο η υγεία των οστών και δοντιών, λόγω της ταυτόχρονης πρόσληψης των συγκεκριμένων θρεπτικών συστατικών.

Το λίπος των γαλακτοκομικών αυξάνει των απορρόφηση της βιταμίνης D, μιας και η συγκεκριμένη ουσία είναι λιποδιαλυτή.

Τα εμπλουτισμένα δημητριακά ολικής αλέσεως με βιταμίνη D είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β, ενισχύοντας διπλάσια την άμυνα του οργανισμού.

Και μην ξεχνάτε: εσείς δίνετε το παράδειγμα

Τα παιδιά μιμούνται τη συμπεριφορά των ενηλίκων, έτσι αν δεν βλέπουν τους γονείς τους  να τρώνε πρωινό, είναι πιθανό να αντισταθούν και αυτά. Τα παιδιά δεν είναι μόνο πιο πιθανό να αρχίσουν να τρώνε  το πρωινό τους αν δουν τους γονείς τους να το κάνουν  κάθε πρωί, είναι επίσης πιο πιθανό να αναπτύξουν πιο υγιείς διατροφικές συνήθειες συνολικά. Οι γονείς μπορούν να ενθαρρύνουν τα παιδιά τους να τρώνε πρωινό και να σχεδιάσουν το  πρωινό μενού της εβδομάδας, τα τρόφιμα πρέπει να είναι άμεσα διαθέσιμα με την αποθήκευση τους σε προσιτά σημεία στην κουζίνα (χαμηλά ντουλάπια), ώστε να έχουν άμεση πρόσβαση τα παιδιά.

Τίνα Καραΐσκου
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Συνεργάτης της Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
karaiskou @ logodiatrofis.gr & tinakaraiskou @ gmail.com

ΠΗΓΗ