Gallery

Επικοινωνία

Μπορεί να νομίζετε ότι  παρακάμπτοντας ένα γεύμα θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος, αλλά αποδεικνύεται ότι το αντίθετο ισχύει.

simasia-prwinou-sto-adunatisma

Συγκεκριμένα, η τακτική  πρόσληψη τροφής ανά τακτά χρονικά διαστήματα και κυρίως το πρωινό γεύμα βοηθούν στο αδυνάτισμα και στη μακροπρόθεσμη διαχείριση του  βάρους.

Το National Weight Control Registry, το  οποίο παρακολουθεί τα άτομα που έχουν διατηρήσει την απώλεια τουλάχιστον 30 κιλών  για περισσότερο από ένα χρόνο, ανέφερε ότι η κατανάλωση πρωινού ήταν μια  από τις τέσσερις πιο σημαντικές  συμπεριφορές που είχαν συμβάλλει στη διατήρηση του βάρους. Οι  άλλες τρείς  περιλάμβαναν μια διατροφή χαμηλή σε λιπαρά, πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες,  την παρακολούθηση του βάρους και τη διατήρηση ενός υψηλού επιπέδου  δραστηριότητας. Όσοι κατανάλωναν  πρωινό φάνηκε να έχουν την τάση να προσλαμβάνουν λιγότερες θερμίδες και λιπαρά κατά την διάρκεια της ημέρας και να έχουν καλύτερη συνολική διατροφική κατάσταση από ό, τι εκείνοι που παρέκαμπταν το πρωινό .

Γιατί το πρωινό μας βοηθάει να χάσουμε κιλά;

Η παράλειψη του πρωινού συνηγορεί  στην πτώση του σακχάρου στο αίμα (υπογλυκαιμία), με   αποτέλεσμα, να αισθανόμαστε πεινασμένοι και να έχουμε  λιγότερη ενέργεια. Αυτό μας ωθεί σε ανθυγιεινά λιπαρά ή γλυκά σνακ (π.χ. κρουασάν, σοκολάτα, σφολιάτες) ή σε  κατανάλωση  μεγαλύτερων μερίδων μεσημεριανού γεύματος ή δείπνου. Επιπλέον, οι άνθρωποι που παραλείπουν το πρωινό καταλήγουν  αργότερα μέσα στην ημέρα να καταναλώνουν γεύματα υψηλής περιεκτικότητας σε σάκχαρα και λίπη και λιγότερα φρούτα και λαχανικά.  Αντίθετα, η συστηματική πρόσληψη  πρωινού μειώνει την όρεξη και μας βοηθάει να αισθανόμαστε περισσότερο χορτάτοι για το υπόλοιπο της ημέρας.

Η καθημερινή  κατανάλωση πρωινού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης  παχυσαρκίας και αντίστασης στην ινσουλίνη (ένα πρώιμο σημάδι ανάπτυξης διαβήτη) έως και  35- 50 %, σύμφωνα με μια μελέτη που παρουσιάστηκε στο American Heart Association.

Οι επιλογές πρωινού είναι ατελείωτες, αλλά τα δημητριακά ολικής αλέσεως βρίσκονται στην  κορυφή της λίστας ως η καλύτερη επιλογή για τον έλεγχο του βάρους και τη βελτίωση της υγείας.

Αυτό οφείλεται στην αυξημένη περιεκτικότητα των δημητριακών ολικής αλέσεως σε φυτικές ίνες, οι οποίες καθυστερούν την εκκένωση του στομαχιού και αυξάνουν την αίσθηση της πληρότητας.  Με άλλα λόγια, χορταίνουμε γρηγορότερα και το στομάχι μας είναι γεμάτο για περισσότερη ώρα.  Έτσι, ως τροφή πλούσια σε φυτικές ίνες, ένα μπολ με δημητριακά ολικής αλέσεως το πρωί αποτελεί ένα καλό ξεκίνημα για την πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών μέσα στην ημέρα, καθώς μια μερίδα αυτών των δημητριακών αποτελεί το 25% περίπου των καθημερινών αναγκών του οργανισμού σε φυτικές ίνες.

Επιπλέον,  τα δημητριακά ολικής αλέσεως περιέχουν ανθεκτικό άμυλο, πουπρόκειται για έναν υδατάνθρακα που λειτουργεί περισσότερο σαν φυτική ίνα. Επειδή είναι άπεπτο, κινείται αργά μέσα στο πεπτικό σύστημα καίγοντας περισσότερο λίπος, πυροδοτώντας τις ορμόνες που σας κάνουν να αισθάνεστε χορτάτοι.

Ταυτόχρονα, η κατανάλωση δημητριακών ολικής αλέσεως μπορεί να μειώσει το κοιλιακό λίπος – αυτό που οι επιστήμονες αποκαλούν ευγενικά «κεντρική παχυσαρκία».

Τέλος, τα δημητριακά ολικής αλέσεως τονώνουν τον οργανισμό μιας και το αυξημένο περιεχόμενό τους σε «καλούς» υδατάνθρακες συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθηκών ενέργειας (γλυκόζη), οι οποίες είναι περιορισμένες όταν ξυπνάμε.

Έτσι, αν δεν τρώτε πρωινό, προσπαθήστε να ξεκινήσετε το Σαββατοκύριακο, όταν έχετε περισσότερο χρόνο, στη συνέχεια, ενσωματώστε το στην καθημερινή σας ρουτίνα και σύντομα θα δείτε τον δείκτη της ζυγαριάς σας να κατεβαίνει.

Πηγές:

  1. Hill J, Wing R. The Weight Control Registry. The Permanente Journal, 2003 Vol 7(3).
  2. Farshchi HR, Taylor MA, Macdonald IA. Am J Clin Nutr. 2005;81(2):388-96.
  3. Pereira MA, Kartashov AI, Van Horn L. American Heart Association conference, 2003.
  4. Jacobs DR Jr, Andersen LF, Blomhoff R. Am J Clin Nutr. 2007;85(6):1606-14.

Γεωργία Καπώλη
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος,

Μέλος της Επιστημονικής Ομάδας ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ