Αποτελεί το κίνητρο μας για να σηκωθούμε το πρωί, συνοδεύει μοναδικά τις απογευματινές εξόδους με τους φίλους μας, συντροφεύει τέλεια κάθε στιγμή της ημέρας όλο το χρόνο, από τη δουλειά μέχρι τις καλοκαιρινές μας διακοπές. Ο λόγος φυσικά για τον στιγμιαίο καφέ.
Αποτελεί πλέον την αγαπημένη καθημερινή συνήθεια του μεγαλύτερου μέρος του παγκόσμιου ενήλικου πληθυσμού.
Έτσι εμείς «τον βάλαμε στο μικροσκόπιο» και τον αναλύσαμε ως προς την φυσικότητα του.
Τα στάδια της παραγωγικής του διαδικασίας είναι τα εξής:
1. Συλλογή καρπών
Η συλλογή των καρπών πραγματοποιείται αφότου ολοκληρωθεί η ωρίμανση τους.
Η διαδικασία της ωρίμανσης διαρκεί περίπου 9 μήνες, από την στιγμή που το καφεόδεντρο ξεκινήσει την παραγωγή καρπών.
Ο καρπός του στιγμιαίου καφέ είναι κόκκινος και μοιάζει με κεράσι.
Η συλλογή των καρπών γίνεται ιδιαίτερα σχολαστικά, έτσι ώστε να διασφαλιστεί η υψηλή ποιότητα του τελικού προϊόντος που θα καταναλώσουμε.
2. Προετοιμασία πράσινων κόκκων
Αφότου πραγματοποιηθεί η συλλογή των καρπών, σειρά έχει η αφαίρεση του φλοιού, με αποτέλεσμα την παραγωγή των πράσινων κόκκων καφέ.
Η αφαίρεση του φλοιού μπορεί να πραγματοποιηθεί με δύο τρόπους, με ξηρή ή με υγρή μέθοδο.
Στην πρώτη, οι φρέσκοι καρποί καφέ απλώνονται σε ειδικά διαμορφωμένα στρώματα, που είναι εκτεθειμένα στον ήλιο και αφήνονται να στεγνώσουν για 2-3 εβδομάδες.
Αντίθετα, στη δεύτερη μέθοδο, αφαιρείται το εξωτερικό φλούδι του καρπού και εν συνεχεία το εναπομείναν προϊόν υποβάλλεται σε ζύμωση και ξέπλυμα με νερό, έτσι ώστε να απομακρυνθεί και το τελευταίο ίχνος πούλπας.
3. Καβούρδισμα
Σε αυτό το στάδιο ο καφές αναδίδει και διασφαλίζει το ιδιαίτερο άρωμα του και τις γευστικές του ιδιότητες.
Συγκεκριμένα, οι πράσινοι κόκκοι καβουρδίζονται στους 180-240°C για περίπου 3-12 λεπτά. Το πράσινο χρώμα των κόκκων τότε αρχίζει να σκουραίνει.
4. Άλεση
Σε αυτό το σημείο οι καβουρδισμένοι κόκκοι αλέθονται μέχρις ότου προκύψει το κατάλληλο μέγεθος κόκκων (μορφή σκόνης).
5. Φιλτράρισμα
Μετά την άλεση, ακολουθούν διαδοχικά φιλτραρίσματα, με την βοήθεια ειδικά σχεδιασμένων φίλτρων.
Η διαδικασία αυτή πραγματοποιείται αρκετές φορές έως ότου συγκρατηθεί και απομακρυνθεί όλο το κατακάθι.
Έτσι, διαμορφώνεται ένα 100% φυσικό προϊόν.
6. Ξήρανση
Η παραγωγή του στιγμιαίου καφέ φτάνει στο τέλος της με την ξήρανση του φιλτραρισμένου καφέ, ψεκάζοντας το εκχύλισμα σε χώρο με θερμό αέρα.
Τόσο απλά, αλλά και φυσικά παίρνουμε στα χέρια μας τον λατρεμένο μας στιγμιαίο καφέ, στον οποίο προσθέτουμε νερό και είναι έτοιμος για να τον καταναλώσουμε στο ποτήρι ή στην κούπα μας!
Γεωργία Πελαντή
Διαιτολόγος – Διατροφολόγος • Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr