Gallery

Επικοινωνία

Η ώρα του καφέ… δεν υπάρχει πιο απολαυστικό ρόφημα για ένα διάλλειμα ή για χαλάρωση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Έχει συνδεθεί με την ευχαρίστηση, την σωματική και πνευματική τόνωση, καθώς και με την παρέα και την κοινωνικοποίηση.

Ο στιγμιαίος καφές, περνά από μία συγκεκριμένη διαδικασία ώστε να φτάσει στο τελικό καθαρό προϊόν. Αυτή η διαδικασία περιλαμβάνει συλλογή των καρπών, καβούρδισμα, άλεση, εκχύλιση και ξήρανση.

Ουσιαστικά γίνεται ένα διεξοδικό και διαδοχικό φιλτράρισμα όπου συγκρατείται το κατακάθι.

Αυτό σημαίνει πως η διαδικασία του φιλτραρίσματος που ακολουθεί ο καταναλωτής στο σπίτι του για την προετοιμασία άλλων ειδών καφέ, για τον στιγμιαίο καφέ έχει ήδη πραγματοποιηθεί.

Επιπλέον, υπάρχει και η φάση της αφυδάτωσης του καβουρδισμένου καφέ πριν συσκευαστεί και τελικά φτάσει στην κούπα του καταναλωτή όπου ξαναφτιάχνεται με προσθήκη νερού.

Πολλές φορές ο στιγμιαίος καφές έχει κατηγορηθεί ότι προκαλεί ενοχλήσεις στο στομάχι.

Κάτι τέτοιο όμως δεν έχει αποδειχθεί γιατί σύμφωνα με έρευνες, η γαστρική κινητικότητα ή η δυσπεψία δεν έχει συσχετιστεί με την κατανάλωση καφέ σε υγιή πληθυσμό, ενώ σε άτομα με δυσπεπτικά προβλήματα, η κατανάλωση του πρέπει να εξατομικεύεται ανάλογα με το στάδιο της νόσου και τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού, προκειμένου να αποφευχθούν τυχόν ανυπόστατοι διατροφικοί αποκλεισμοί.

Κάποια άλλη άποψη υποστηρίζει ότι η περιεκτικότητα του στιγμιαίου καφέ σε καφεΐνη είναι αυτή που τον κάνει βαρύ και επιδρά στο στομάχι.

Η περιεκτικότητα του καφέ σε καφεΐνη ποικίλει αναλόγως με τον τύπο του καφέ, την μέθοδο επεξεργασίας του και την προέλευσή του.

Έτσι, αν για παράδειγμα καταναλώσουμε ίδια ποσότητα στιγμιαίου καφέ και ίδια ποσότητα καφέ φίλτρου, στη πρώτη περίπτωση θα λάβουμε περίπου 25-30% λιγότερη καφεΐνη από τη δεύτερη, καθώς ο στιγμιαίος καφές είναι από τους πιο ελαφρύς σε συγκέντρωση καφεΐνης.

Είδος καφέ Ανά μερίδα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη (mg)
Καφές φίλτρου (~200 ml) 115-175
Στιγμιαίος καφές (~200 ml) 65-100
Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200 ml) 2-3
Ελληνικός καφές (50 ml) 40
Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50 ml) 0-1
Εσπρέσο (30 ml) 30-40

Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org

Μύθοι & Αλήθειες για τον στιγμιαίο καφέ

1ος μύθος: Ο στιγμιαίος καφές προκαλεί στομαχόπονο

Δεν υπάρχουν επιδημιολογικές μελέτες που να συσχετίζουν αιτιολογικά την κατανάλωση καφέ με τις παθήσεις του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

Αντιθέτως μελέτες έχουν δείξει ότι τα υγιή άτομα που καταναλώνουν τακτικά καφέ και δεν έχουν ιστορικό γαστρεντερικών προβλημάτων η πρόσληψη στιγμιαίου καφέ είτε στη ζεστή είτε στην κρύα εκδοχή του δεν προκαλεί δυσάρεστα γαστρεντερικά συμπτώματα.

2ος μύθος: Ο στιγμιαίος καφές έχει πολλή καφεΐνη

Το κατά πόσο είναι βαρύς ή όχι ένας καφές αυτό έχει συνήθως να κάνει με τη περιεκτικότητα σε καφεΐνη και όχι με το άρωμα ή το καβούρδισμά του.

Παρατηρώντας λοιπόν την περιεκτικότητα σε καφεΐνη, θα βρεθούμε προ εκπλήξεων, καθώς ο στιγμιαίος καφές έχει λιγότερη καφεΐνη σε σχέση με άλλους αντίστοιχου μεγέθους καφέδες.

Συγκεκριμένα έχει αποδειχθεί ότι ο καφές φίλτρου έχει περισσότερη καφεΐνη από τον στιγμιαίο.

3ος μύθος: Ο στιγμιαίος καφές δεν φιλτράρεται κι αυτό τον καθιστά πιο βαρύ για το στομάχι

Ο στιγμιαίος καφές είναι ένα προϊόν εξαιρετικής ποιότητας.

Για την παραγωγή του η διαδικασία που ακολουθείται είναι η εξής: οι καρποί συλλέγονται, στεγνώνουν, αποφλοιώνονται, καβουρδίζονται και αλέθονται και στην συνέχεια περνάνε από την διαδικασία διαδοχικού και διεξοδικού φιλτραρίσματος για να απομακρυνθεί και το παραμικρό κατακάθι.

Τέλος, αφυδατώνονται και συσκευάζονται για να πάρουμε στα χέρια μας το τελικό καθαρό προϊόν, με όλο το άρωμα και την γεύση του καλού καφέ.

Έτσι, σε αντίθεση με τα άλλα είδη καφέ, ο καταναλωτής έχει στην κούπα του, πιο γρήγορα το αγαπημένο του ρόφημα με μια απλή ενυδάτωση, χωρίς την διαδικασία του φιλτραρίσματος.

[showpost show=content]4787[/showpost]

Αθηνά Ρούντου
Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Bsc
Επιστημονική υπεύθυνη διαιτολογικής μονάδας Λόγω διατροφής, Κατερίνη-Λάρισα
Ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
[email protected]