Gallery

Επικοινωνία

Οι πολυκυστικές ωοθήκες είναι ένα κληρονομικό σύνδρομο.

πολυκυστικες

Χαρακτηρίζεται από δυσλειτουργία ορμονών και την συσσώρευση πολλών μικρών κύστεων περιφερειακά στην ωοθήκη. Παρατηρείται αύξηση των ανδρικών ορμονών, ανοωρρηκτικοί κύκλοι, υπερπαραγωγή ανδρογόνων, ολίγο / αμηνόρροια, στειρότητα, υπερβολικό βάρος / παχυσαρκία, αντίσταση στην ινσουλίνη και άλλες μεταβολικές ανωμαλίες. Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών ταλαιπωρεί περίπου το 5-10% των γυναικών ηλικίας 20-40 ετών και η ακριβής αιτιολογία του δεν είναι γνωστή. Το 40- 60% των γυναικών που πάσχουν από την πάθηση είναι είτε υπέρβαρες (ΔΜΣ 25.0 – 29.9 kg/m2), είτε παχύσαρκες (ΔΜΣ 30.0 – 34.9 kg/m2 ), με αυξημένες τις τιμές στην περίμετρο της μέσης (Π.Μ > 80cm).

Η κληρονομικότητα είναι ένας παράγοντας εμφάνισης του συνδρόμου, καθώς έχει παρατηρηθεί ότι οι αδελφές ή οι κόρες γυναικών με ΣΠΩ έχουν 50% πιθανότητες να εμφανίσουν και οι ίδιες το σύνδρομο. Η παχυσαρκία και η ψυχική κατάσταση του ατόμου αποτελούν επίσης βασικές αιτίες εμφάνισης του προβλήματος.

Η υπερινσουλιναιμία, η ινσουλινοαντίσταση και η κοιλιακή παχυσαρκία αυξάνουν τον κίνδυνο για την εμφάνιση μεταβολικού συνδρόμου και Σακχαρώδη Διαβήτη, ενώ οι γυναίκες με ΣΠΩ έχουν περισσότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρδιαγγειακά προβλήματα. Η παρουσία αυξημένης ινσουλίνης στο αίμα (υπερινσουλιναιμία) καθιστά ευκολότερη την αποθήκευση του λίπους, ενώ δυσκολεύει την καύση του (λιπόλυση). Η βελτίωση της απορρόφησης του σακχάρου από το αίμα βελτιώνει την υπερινσουλιναιμία και τους παράγοντες που εμποδίζουν την αύξηση του βάρους.

Θεραπευτική επιλογή πρώτης γραμμής για υπέρβαρες / παχύσαρκες γυναίκες με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι η ισορροπημένη διατροφή και η αλλαγή στον τρόπο ζωής τους. Θα πρέπει να βελτιωθεί η ινσουλινοαντίσταση όπου αυτή υπάρχει, καθώς και να αποτραπεί η περαιτέρω αύξηση του βάρους. Συνιστάται απώλεια του 10% του αρχικού σωματικού βάρους, καθώς το αδυνάτισμα ομαλοποιεί σημαντικά τον κύκλο.

Συνεπώς η απώλεια βάρους, ανάγεται σε ένα 1ης τάξεως μέτρο ύφεσης του συνδρόμου, με συχνό αποτέλεσμα την αποκατάσταση της ωορρηξίας και την ομαλοποίηση της περιόδου.

Αυτό που πρέπει να προσέξετε σε τέτοιες περιπτώσεις είναι:

  • αποφύγετε την αυξημένη κατανάλωσης της ζάχαρης, προκειμένου να βελτιωθεί η απορρόφηση σακχάρου από το αίμα.
  • αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων που είναι πλούσια σε φυτικές ίνες (25-30γρ. ημερησίως). Αυτό σημαίνει πως πρέπει να επιλέγετε φρούτα (όπως μήλα, γκρέιπφρουτ, πορτοκάλι κ.α.), λαχανικά (κυρίως τα πράσινα φυλλώδη π.χ. σπανάκι), όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και προϊόντα αυτών (π.χ. ψωμί, παξιμάδι), που είναι τρόφιμα εμπλουτισμένα σε φυτικές ίνες.
  • Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών και φρούτων με χαμηλό γλυκαιμικό φορτίο
  • Κατανάλωση άπαχων πρωτεϊνών(κοτόπουλο, γαλοπούλα, άπαχο μοσχάρι)
  • Αυξημένη κατανάλωση ψαριών που είναι πλούσια πηγή ω-3 λιπαρών οξέων . Προτιμήστε ψάρια όπως σαρδέλα, γαύρο, βακαλάο. Κατανάλωση 2 φορές την εβδομάδα
  • καταναλώστε μικρά και συχνά γεύματα (3-4 ώρες το κάθε γεύμα). Στα γεύματα αυτά διατηρήστε 3 κύρια γεύματα (πρωινό, μεσημεριανό και βραδινό) και εντάξτε ενδιάμεσα μικρότερα γεύματα, ως σνακ (πρόγευμα, απογευματινό). Με αυτόν τον τρόπο τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα σας διατηρούνται σε φυσιολογικά επίπεδα.
  • προτιμήστε τα τρόφιμα, που είναι πλούσια σε μονοακόρεστα λιπαρά. Ως εξαιρετική πηγή μονοακόρεστων λιπαρών θεωρείται το ελαιόλαδο
  •  αυξήστε την κατανάλωση τροφίμων πλούσια σε χρώμιο. Το χρώμιο είναι μικροθρεπτικό συστατικό που διατηρεί σταθερά τα επίπεδα σακχάρου και ινσουλίνης στο αίμα. Διαλέξτε μπρόκολο, δημητριακά ολικής αλέσεως, πατάτα και δημητριακά από πίτουρο και καταναλώστε τα συχνά κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το ψάρι, τα αυγά, το άπαχο μοσχαρίσιο κρέας και η γαλοπούλα αποτελούν επίσης καλές πηγές σε χρώμιο.
  •  αποφύγετε την αυξημένη κατανάλωση απλών σακχάρων, κορεσμένων λιπαρών και ιδιαίτερα τρόφιμα με αυξημένο γλυκαιμικό δείκτη όπως είναι το λευκό ψωμί, τα τυποποιημένα προϊόντα (π.χ. κρουασάν), δημητριακά από ρύζι ή καλαμπόκι και τα προϊόντα τους.
  • Αυξήστε την φυσική σας δραστηριότητα (30-40 λεπτά καθημερινή άσκηση)

 

Πηγή:diatrofi.gr