Gallery

Επικοινωνία

Το να γνωρίζετε πώς να συνδυάζετε σωστά τα τρόφιμα είναι εξαιρετικά σημαντικό, ειδικά αν προσπαθείτε να απαλλαγείτε από το φούσκωμα και να βελτιώσετε την πέψη σας.

 Little girl and boy outdoor summer drink juice

Μόλις αρχίσετε να συνδυάζετε σωστά τα τρόφιμα, το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (IBS) που μπορεί να έχετε μπορεί να εξαφανιστεί, (πιστεύετε, ότι τα ωμά τρόφιμα, όντως βοηθάνε τον πληθυσμό με IBS, επειδή υπάρχουν περισσότερα ένζυμα στα μη μαγειρεμένα τρόφιμα, τα οποία βοηθάνε στην υποστήριξη του εντέρου και στην επίτευξη της υγιούς χλωρίδας του).

Εάν συνδυάζετε πάρα πολλές διαφορετικές ομάδες τροφίμων ταυτόχρονα, τότε τα πιο αργά αφομοιώσιμα τρόφιμα μπορούν να εμποδίσουν την πέψη των τροφίμων που χωνεύονται γρηγορότερα και αυτό να έχει ως αποτέλεσμα προβλήματα με τη ζύμωση που θα οδηγήσει σε φούσκωμα και στην παραγωγή αερίων.

Όταν καταναλώνετε δύο τρόφιμα που έχουν διαφορετικές ή αντίθετες πεπτικές ανάγκες, τα υγρά του πεπτικού μπερδεύονται, επειδή προσπαθούν να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις και να προσαρμόσουν ταυτόχρονα το pH αυτών των τροφίμων (κάτι που είναι σχεδόν αδύνατο).

Η τροφή που λαμβάνει το σώμα μας καθορίζεται από αυτό που χωνεύουμε και αφομοιώνουμε, όχι απλά από αυτό που τρώμε.

Ορισμένοι συνδυασμοί τροφίμων μπορούν να χωνευτούν πολύ πιο εύκολα και να μας επιτρέψουν να αφομοιώσουμε τα θρεπτικά συστατικά γρηγορότερα από άλλους συνδυασμούς τροφίμων.

Η γνώση του πώς να συνδυάσετε σωστά τα τρόφιμά σας θα σας βοηθήσει να βελτιώσετε την υγεία σας και να απαλλαγείτε από τις πεπτικές διαταραχές.

Επίσης, με τον σωστό συνδυασμό τροφίμων σημειώνεται η εξαφάνιση τροφικών αλλεργιών, στα άτομα που πάσχουν. Ο σωστός συνδυασμός των τροφών, ανακουφίζει τη ζύμωση που στη συνέχεια ανακουφίζει το άτομο από τη δυσπεψία και την καταπόνηση της καρδιάς.

Παρακάτω είναι ένας γρήγορος οδηγός που θα σας βοηθήσει να μάθετε πώς να συνδυάζετε σωστά τα φρούτα και τα λαχανικά σας και να επιστρέψετε σε μια κατάσταση υγείας και ευεξίας:

  • Νερό & Υγρά: Πίνετε 15-20 λεπτά πριν το γεύμα ή πίνετε 1-2 ώρες μετά το φαγητό (π.χ. καρπούζι, πεπόνι κλπ.), είναι προτιμότερο να τρώγονται μόνα τους, διότι χωνεύονται πολύ γρήγορα  (εάν τρώτε κάποιο από τα παραπάνω, φροντίστε να τα φάτε το πρωί με άδειο στομάχι). Τα συγκεκριμένα φρούτα αποτελούνται από 90% νερό και αφήνουν το στομάχι γρήγορα εάν δεν συνδυαστούν με άλλα τρόφιμα.
  • Γλυκά φρούτα: (όπως, μπανάνες, παπάγια, όλα τα αποξηραμένα φρούτα, σύκα, λωτός κτλ). Συνδυάστε τα με φρούτα χαμηλής οξύτητας και λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο (κυρίως το αγγούρι, το σέλινο και τα πράσινα φύλλα). Αποφύγετε τον συνδυασμό των γλυκών φρούτων με όξινα φρούτα και λιπαρές τροφές όπως και με λαχανικά υψηλού αμύλου.
  • Φρούτα χαμηλής οξύτητας: (π.χ. μήλα, βατόμουρα, σμέουρα, κεράσια, σταφύλια, μούσμουλα, μάνγκο, νεκταρίνι, ροδάκινο, αχλάδι, δαμάσκηνο). Συνδυάστε ιδανικά τα γλυκά φρούτα με τα όξινα και με λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο. Μην συνδυάζετε περισσότερα από ένα φρούτο την φορά (για παράδειγμα, μην τρώτε φρούτα χαμηλής οξύτητας με γλυκά φρούτα και φρούτα υψηλής οξύτητας, τρώτε μόνο φρούτα χαμηλής οξύτητας με γλυκά φρούτα ή φρούτα χαμηλής οξύτητας με όξινα φρούτα. Π.χ. τρώτε ένα αχλάδι με παπάγια ή τρώτε ένα αχλάδι με ένα πορτοκάλι, αλλά αποφύγετε τον συνδυασμό αχλαδιού με παπάγια και πορτοκάλι)
  • Όξινα φρούτα: (π.χ. γκρέιπφρουτ, ακτινίδια, φράουλες, κουμκουάτ, λεμόνια, λάιμ, πορτοκάλια, ανανά, ρόδι, μανταρίνι, ντομάτα). Τα οπωροκηπευτικά συνδυάζονται καλά με φρούτα χαμηλής οξύτητας και λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο (καθώς και με μερικά λαχανικά υψηλότερα σε άμυλο, αυτό ισχύει κυρίως για τις τομάτες), καθώς και λιπαρά φρούτα, ξηρούς καρπούς και σπόρους.  Αποφύγετε τον συνδυασμό όξινων φρούτων με γλυκών!
  • Λιπαρά φρούτα, ξηροί καρποί και σπόροι: (Π.χ. αβοκάντο, ελιές, όλοι οι ξηροί καρποί όπως φιστίκια, καρύδια, αμύγδαλα, καρύδια macadamia, κάσσιους και σπόρους όπως κάνναβη, ηλιόσποροι, σπόροι κολοκύθας και σπόροι chia ).  Συνδυάστε λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο και λαχανικά υψηλής περιεκτικότητας σε άμυλο καθώς και με όξινα φρούτα. Μην τρώτε περισσότερο από μια λιπαρή τροφή την φορά. Για παράδειγμα, μην τρώτε αβοκάντο και ξηρούς καρπούς, καθώς οι πρωτεΐνες τους χωνεύουν με διαφορετικούς ρυθμούς. Τα λίπη συνδυάζονται πολύ καλά με απλές πράσινες σαλάτες!
  • Λαχανικά υψηλού αμύλου: (π.χ., καρότα, τεύτλα, μπιζέλια, κολοκυθάκια, κάστανα, πατάτες, γλυκοπατάτες, καλαμπόκι, μπρόκολο, κουνουπίδι). Αυτά τα λαχανικά μπορούν να καταναλωθούν με λίπη και λαχανικά χαμηλής περιεκτικότητας σε άμυλο, ωστόσο αποφεύγετε η κατανάλωση περισσοτέρων από ένα λιπαρό τρόφιμο την φορά. Για παράδειγμα, μην τρώτε αβοκάντο με καρύδια και μια πατάτα, αλλά το αβοκάντο με την πατάτα είναι ένας καλός συνδυασμός.
  • Λαχανικά χαμηλού άμυλου: (π.χ. βλαστάρια, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, βότανα, σέλινο, ραπανάκια, λαχανικά της θάλασσας, μανιτάρια, λάχανο, σπαράγγια, μάραθο, πιπεριές, κολοκυθάκια, πράσινα κρεμμύδια, μελιτζάνες, κρεμμύδια, πράσα). Αυτά τα λαχανικά συνδυάζονται πολύ καλά με όλα τα προαναφερθέντα φρούτα και λαχανικά. Να θυμάστε πάντα ότι όσο πιο απλούστερο είναι το γεύμα, τόσο πιο εύκολα πέπτεται. Κρατήστε τα γεύματά σας κάτω από 6 συστατικά για να επιτρέψετε στο σώμα σας να αφομοιώσει σωστά τα τρόφιμα και όλα τα διαθέσιμα θρεπτικά συστατικά.

Επιμέλεια Κειμένου

Μαργαρίτα Μυρισκλάβου
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
Email: margarita-linkin @ hotmail.com