Gallery

Επικοινωνία

Το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, διαβήτη τύπου 2, οφθαλμικών διαταραχών, ρευματοειδούς αρθρίτιδας, οδοντικών προβλημάτων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

 kalutera-trofima-kapnistes

Αυτό συμβαίνει γιατί οι ουσίες στα τσιγάρα μπορεί να βλάψουν  τα όργανά σας και να αυξήσουν τα επίπεδα ελευθέρων ριζών στο σώμα,  βλάπτοντας το γενετικό υλικό (DNA) και τους  κυτταρικούς  ιστούς. Δεν υπάρχουν τροφές που μπορούν να αποτρέψουν ή να αναιρέσουν τις επιπτώσεις του καπνίσματος, αλλά η έρευνα δείχνει ότι ορισμένες είναι καλύτερες από άλλες για τους καπνιστές.

Πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό  Cancer, ανέφερε ότι οι καπνιστές που πίνουν τακτικά πράσινο ή μαύρο τσάι είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρκίνο του πνεύμονα σε σχέση με τους καπνιστές που δεν το κάνουν. Οι ερευνητές υπέθεσαν ότι  αυτό μπορεί να οφείλεται στην υψηλή συγκέντρωση του  τσαγιού σε κατεχίνες. Οι  κατεχίνες είναι μια  φυτοχημική ένωση, γνωστή ως φλαβονοειδή.

Τα φλαβονοειδή, όπως και οι κατεχίνες είναι αντιοξειδωτικά και αναστέλλουν τη δράση των ελεύθερων ριζών. Ο  Dr. Zuo-Feng Zhang, ένας από τους επιστήμονες που συμμετείχαν στη μελέτη, δήλωσε στο UCLA Newsroom ότι η κατανάλωση τσαγιού δεν εγγυάται την προστασία από τον  καρκίνο του πνεύμονα, αλλά ο ίδιος συμβουλεύει τους καπνιστές να το συμπεριλάβουν στη διατροφή τους. Μαύρα σταφύλια, βατόμουρα και μαύρη σοκολάτα είναι επίσης καλές πηγές σε κατεχίνες.

Καταναλώστε τρόφιμα υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη C

Οι καπνιστές έχουν περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσουν  ανεπάρκεια σε βιταμίνη C από τους μη καπνιστές, καθώς το σώμα τους απαιτεί περισσότερα θρεπτικά συστατικά για την εξουδετέρωση των ελευθέρων ριζών. Ενώ οι μη καπνιστές (άνδρες) χρειάζονται 90mg βιταμίνης C ανά ημέρα και οι γυναίκες περίπου 75mg, τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας λένε ότι  οι καπνιστές πρέπει να καταναλώνουν τουλάχιστον 35 mg  περισσότερα από αυτές τις συστάσεις.

Η ανεπάρκεια θα μπορούσε να αυξήσει τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων, του καρκίνου και των οφθαλμικών  διαταραχών. Οι καπνιστές θα πρέπει να καταναλώνουν σε  αφθονία τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνη C  καθημερινά, όπως ντομάτες, μούρα, φράουλες, ακτινίδια, πιπεριές και όλα τα είδη των εσπεριδοειδών.

Αυξήστε την πρόσληψη βιταμίνης Ε

Οι καπνιστές που αύξησαν την πρόσληψη βιταμίνης Ε, ενώ έκαναν αποχή από τα τσιγάρα για μια εβδομάδα βελτίωσαν την ελαστικότητα και τη λειτουργία των αιμοφόρων αγγείων τους, αναφέρει μια μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Free Radical Biology and Medicine το 2013. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρδιακής νόσου στο μέλλον.

Οι συμμετέχοντες στη μελέτη κατανάλωσαν μια υψηλή δόση βιταμίνης Ε, και φάνηκε πως οι καπνιστές μπορούν να επωφεληθούν από την αυξανόμενη κατανάλωση τροφών με υψηλή περιεκτικότητα σε βιταμίνη Ε.  Οι ξηροί καρποί, τα φυτικά έλαια όπως το ελαιόλαδο, οι ηλιόσποροι, τα αυγά και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά είναι επίσης πλούσια σε βιταμίνη Ε.

Καταναλώστε σταυρανθή λαχανικά

Η έρευνα που δημοσιεύεται στο Cancer BMC κατέληξε στο συμπέρασμα ότι όσα  περισσότερα σταυρανθή λαχανικά καταναλώνει ένας καπνιστής, τόσο μειώνονται οι πιθανότητες να πάθει καρκίνο του πνεύμονα. Τα σταυρανθή λαχανικά είναι η μόνη φυσική διατροφική πηγή  ισοθειοκυανινών που σε εργαστηριακές μελέτες, εμποδίζουν την ανάπτυξη και την εξάπλωση των καρκινικών κυττάρων.

Είναι επίσης πλούσια σε μια ποικιλία άλλων αντιοξειδωτικών που μπορούν να επωφεληθούν οι καπνιστές,συμπεριλαμβανομένης της βιταμίνης C, βιταμίνης Ε και καροτενοειδών  όπως βήτα καροτένιο.  Το  μπρόκολο, τα λαχανάκια Βρυξελλών, το λάχανο, το κουνουπίδι, το κάρδαμο, η  ρόκα, τα ραπανάκια όλα ανήκουν στην οικογένεια των σταυρανθών  λαχανικών. Δεν είναι γνωστό πόσες μερίδες θα πρέπει να έχει ως στόχο καθημερινά ένας καπνιστής, αλλά το  Linus Pauling Institute συμβουλεύει τουλάχιστον πέντε την εβδομάδα για υγιείς ενήλικες.

%image_alt%

Βιολέττα Τζεμολλάρι
Τελειοφ. Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
violettzemollari @ yahoo.com

Το παρών άρθρο έχει δημοσιευθεί στο flowmagazine.gr