Gallery

Επικοινωνία

Μια ισορροπημένη διατροφή αποτελεί σημαντικό καύσιμο είτε για το σώμα είτε για το μυαλό.

trofes-kata-tou-agxous

Και ναι, η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και την αντοχή σας στο στρες.

Μια αγχωτική κατάσταση μπορεί να επηρεάσει το ανθρώπινο σώμα και τις διατροφικές συνήθειες με διάφορους τρόπους. Η αύξηση της αδρεναλίνης, η οποία προκαλείται από το στρες και το άγχος μπορεί να οδηγήσει ορισμένους ανθρώπους στην υπερβολική κατανάλωση τροφής ή και το αντίθετο. Μελέτες έχουν δείξει ότι άτομα κάτω από πίεση συνήθως καταφεύγουν στο φαγητό.

Το στρες μπορεί να προκαλέσει αύξηση της κορτιζόλης και αυτό έχει ως συνέπεια τηνταχύτερη γήρανση αλλά και την εμφάνιση υπέρτασης, εγκεφαλικού, έλκους στομάχου.Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα βρίσκεται σε μια παρατεταμένη κατάσταση άγχους αποδυναμώνεται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε λοιμώξεις, ιώσεις κτλ. Τα άτομα στα οποία τα επίπεδα της κορτιζόλης είναι αυξημένα τείνουν να ποθούν τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά και ζάχαρη.

Θρεπτικά συστατικά που βοηθούν στην καταπολέμηση του άγχους.

Πρωτεΐνες:
Με την κατανάλωση πρωτεϊνών αυξάνεται η τυροσίνη, ένα αμινοξύ που έχει θετική επίδραση στη ψυχολογία. Τρόφιμα πλούσια σε πρωτεΐνες: αβγά, γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά, ψάρι, γαλοπούλα, κοτόπουλο, μοσχάρι.

Υδατάνθρακες:
Η κατανάλωση υδατανθράκων αυξάνει την ποσότητα της ινσουλίνης στο αίμα. Μπορούν να εκκρίνουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη. Η σεροτονίνη συμμετέχει στην καταπολέμηση της κατάθλιψης και του άγχους. Τρόφιμα πλούσια σε υδατάνθρακες είναι τα δημητριακά/ζυμαρικά ολικής αλέσεως, το πολύσπορο ψωμί, το καστανό/αναποφλοίωτο ρύζι, οι πατάτες, οι ρυζογκοφρέτες και τα φρούτα. Τα συγκεκριμένα τρόφιμα παρέχουν ενέργεια για μεγάλο διάστημα και έχουν ισχυρή επίδραση κατά του άγχους.

Μαγνήσιο:
Το μαγνήσιο είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Ένας από αυτούς είναι και η διατήρηση του νευρικού και μυϊκού συστήματος. η έλλειψη μαγνησίου εντείνει το στρες. Σε περιόδους άγχους και κούρασης ενισχύστε τη διατροφή με μαγνήσιο, ενεργεί ως παράγοντας χαλάρωσης. Τρόφιμα που μπορείτε να καταναλώσετε είναι οι ξηροί καρποί, τα δημητριακά ολικής αλέσεως, τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, οι φακές, το κακάο, τα γαλακτοκομικά, το κόκκινο κρέας και τα μήλα.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β:
Η έλλειψη των βιταμινών αυτών μπορεί να οδηγήσουν σε κόπωση, κατάθλιψη, αδυναμία συγκέντρωσης και απώλεια μνήμης. Γι’ αυτό να καταναλώνεται καθημερινά τρόφιμα πλούσια σε βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Σπανάκια, καρύδια, μπανάνες, αβοκάντο και πουλερικά είναι πλούσια σε βιταμίνη Β6. Συκώτι κοτόπουλου, σκουμπρί, ρέγκα, αυγά και γαλακτοκομικά προϊόντα παρέχουν βιταμίνη Β12, η οποία ενισχύει τα νεύρα. Η Β2 αναστέλλει τις ορμόνες του στρες και απαντάται σε γιαούρτι, αυγά, μανιτάρια και προϊόντα ολικής αλέσεως.

Απαραίτητα λιπαρά οξέα:
Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα πρέπει να λαμβάνονται μέσω της διατροφής διότι δεν μπορούν να παραχθούν από το ανθρώπινο σώμα. Τα απαραίτητα λιπαρά οξέα είναι πολυακόρεστα λίπη που εντοπίζονται σε μερικά φυτά, όπως στο ηλιοτρόπιο, το safflower, την ελιά, το νυχτολούλουδο και το λιναρόσπορο, καθώς επίσης και στα ψάρια.
Υπάρχουν διάφορες ομάδες πολυακόρεστων λιπαρών οξέων:

  • Ωμέγα-3 από τα ιχθυέλαια και το λιναρόσπορο,
  • Ωμέγα-6 από το νυχτολούλουδο, το Borage, το ηλιοτρόπιο, το safflower κ.α. και
  • Ωμέγα-9 από την ελιά και το λιναρόσπορο.

Τα Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρά οξέα παίζουν σημαντικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάπτυξη της αυτοσυγκέντρωσηςτους και επομένως στην ικανότητα μάθησης. Πρόσφατες μελέτες, στις οποίες χορηγήθηκε συμπλήρωμα με Ωμέγα-3 σε παιδιά, έδειξαν ότι αυτά τα παιδιά εμφάνισαν αξιοσημείωτη βελτίωση στην ανάγνωση, τη συγκέντρωση και την ικανότητα μάθησης.
Ένα σημαντικό ποσοστό (περίπου 70%) της εγκεφαλικής ουσίας φτιάχνεται από Ωμέγα-3, ενώ μειωμένη λήψη αυτών μπορεί να συνδέεται με τη νόσο Αλτσχάιμερ, χαμηλό IQ, κατάθλιψη, μειωμένη πνευματική λειτουργία, νευρικότητα, ADHD, αυτισμό, δυσλεξία και άλλες διαταραχές.
Έρευνες
 δείχνουν ότι η χορήγηση Ωμέγα-3 και Ωμέγα-6 λιπαρών οξέων μπορεί να βελτιώσει την ικανότητα ενός ατόμου να σκέφτεται λογικά και μπορεί να προάγει την ξεκάθαρη σκέψη για την επίλυση προβλημάτων και έτσι να αυξήσει το σκορ στο τεστ IQ (δηλαδή την εξυπνάδα).

Βιταμίνη C:
Η επαρκή πρόσληψη βιταμίνης C μπορεί να μειώσει τα επίπεδα της κορτιζόλης στον οργανισμό και να ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα. Πηγές πλούσιες σε βιταμίνη C είναι το ακτινίδιο, το πορτοκάλι, λεμόνι, πιπεριές, μπρόκολο.

Ασβέστιο:
Το ασβέστιο είναι ένα μέταλλο απαραίτητο για τη λειτουργία του νευρικού συστήματος. Πηγές ασβεστίου είναι το γάλα, το γιαούρτι, το τυρί.

Νιασίνη:
Η νιασίνη βοηθάει στο νευρικό μεταβολισμό και στις αϋπνίες από στρες και άγχος. Μπορείτε να την πάρετε από το κρέας, τα πουλερικά, τα όσπρια και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΟΛΟΚΛΗΡΟ ΤΟ ΑΡΘΡΟ ΣΤΟ www.logodiatrofis.gr