Gallery

Επικοινωνία

Αν τυχόν έχετε παρατηρήσει ότι τώρα τελευταία οι τρίχες που μένουν επάνω στην χτένα ή την βούρτσα σας μετά το χτένισμα έχουν πληθύνει χωρίς σημαντικό λόγο, τότε μπορεί να αντιμετωπίζετε κάποιο παροδικό, μικρό πρόβλημα τριχόπτωσης, ή μπορεί να υπάρχει κάποια πιο σοβαρή αιτία.

20150214_54df78c4ade73

Επειδή υπάρχουν συγκεκριμένες φήμες σχετικά με την απώλεια μαλλιών ειδικά στις γυναίκες (αφού για τους άντρες είναι κάτι… συνηθισμένο), είναι καλό να γνωρίζετε την αλήθεια για μερικές από αυτές.

Να θυμάστε ότι είναι φυσιολογικό να χάνετε περίπου 100-150 τρίχες την ημέρα.

ΜΥΘΟΣ: Το αντισυλληπτικό χάπι προκαλεί τριχόπτωση

Αυτό κάποτε είχε μια δόση αλήθειας, αλλά όχι πια, ελέω της προόδου της φαρμακευτικής στην παρασκευή αντισυλληπτικών χαπιών. Ορισμένα ανδρογόνα (αρσενικές ορμόνες) μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τον θύλακα της τρίχας και να κάνουν τα μαλλιά πιο λεπτά και εύθραυστα. Ορισμένοι τύποι προγεστερόνης -μιας ορμόνης που βρίσκεται συνήθως στα αντισυλληπτικά χάπια- μπορούν να δράσουν σαν ανδρογόνα. Η τριχόπτωση εξαιτίας του αντισυλληπτικού χαπιού, όμως, μπορεί να είναι πρόβλημα μόνο εάν χρησιμοποιείτε παλιάς γενιάς χάπια. Τα νεότερα χάπια έχουν πολύ λιγότερες από αυτές τις παρενέργειες και λειτουργούν περισσότερο ως αντι-ανδρογόνα. Μάλιστα, μερικοί γιατροί συστήνουν πλέον τη λήψη αντισυλληπτικών χαπιών σε γυναίκες που έχουν ανεπιθύμητη απώλεια μαλλιών.

ΜΥΘΟΣ: Μόνο οι μεγαλύτερης ηλικίας γυναίκες έχουν τριχόπτωση

Είναι πιθανό για μερικές γυναίκες, ειδικά εκείνες που έχουν ιστορικό τριχόπτωσης στις γυναίκες της οικογένειάς τους, να δουν τα μαλλιά τους να αραιώνουν από μικρή ηλικία, ακόμα και αμέσως μετά την εφηβεία. Μια συγκεκριμένη ασθένεια που φέρνει ανισορροπία των ορμονών στον οργανισμό τους είναι η βασική αιτία που μπορεί να συμβεί αυτό. Αυτή η πάθηση ονομάζεται Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών και μπορεί εκτός από τριχόπτωση στο κεφάλι να προκαλέσει και ακανόνιστη έμμηνο ρύση, τριχοφυία στο πρόσωπο και το σώμα και αυξημένη ακμή. Αλλά υπάρχουν και άλλες αιτίες που οι νεαρές κοπέλες έχουν τριχόπτωση, όπως η κακή διατροφή και το υπερβολικό στρες.

ΜΥΘΟΣ: Αν χρησιμοποιείτε τακτικά σαμπουάν θα έχετε τριχόπτωση

Οι άνθρωποι παρατηρούν περισσότερο τις τρίχες που χάνουν καθημερινά, όταν κάνουν μπάνιο και λούζουν τα μαλλιά τους. Αυτό είναι λογικό, αφού τότε ξεμπλέκονται οι «νεκρές» τρίχες από το κεφάλι. Έτσι, λανθασμένα πιστεύουν ότι αυτό που προκαλεί την τριχόπτωση είναι κάτι που γίνεται εκείνη τη στιγμή, δηλαδή το λούσιμο με σαμπουάν. Αλλά τα σαμπουάν είναι έτσι κατασκευασμένα ώστε να βοηθούν και όχι να βλάπτουν τα μαλλιά, αρκεί να χρησιμοποιούνται όπως πρέπει. Τα σαμπουάν καθαρίζουν τα μαλλιά από τα περιττά φυσικά έλαια, τις σκόνες και άλλες ουσίες. Επίσης, στα έλαια αυτά, περιέχονται ορμόνες, που, αν μείνουν στην τρίχα, την αδυνατίζουν και αυξάνουν την τριχόπτωση. Επίσης, καταπολεμούν την πιτυρίδα που εμποδίζει τη φυσιολογική ανάπτυξη των μαλλιών.

ΜΥΘΟΣ: Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο προκαλεί τριχόπτωση

Ο ήλιος μπορεί σίγουρα να είναι βλαβερός για το δέρμα στο τριχωτό της κεφαλής, επειδή εκεί σχεδόν ποτέ δεν βάζουμε αντηλιακό. Αλλά δεν προκαλεί τριχόπτωση. Μάλιστα, η βιταμίνη D που το σώμα δημιουργεί, όταν εκτίθεται στον ήλιο, είναι από τις πιο βασικές ουσίες υγιούς ανάπτυξης των μαλλιών. Έρευνα που δημοσιεύθηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Skin Pharmacology and Physiology έδειξε ότι οι γυναίκες με μερική απώλεια μαλλιών έχουν σημαντικά μειωμένα επίπεδα βιταμίνης D στον οργανισμό τους σε σύγκριση με εκείνες που δεν έχουν προβλήματα τριχόπτωσης.

 

Πηγή: onmed.gr