Gallery

Επικοινωνία

Ο καφές είναι ένα παγκόσμια διαδεδομένο ρόφημα, το οποίο παράγεται από τους καβουρδισμένους και αλεσμένους κόκκους του καφεόδεντρου.

uperoxi-ellinikou-stigmiaiou-kafeΗ ευρεία κατανάλωση του καφέ δεν είναι τυχαία μιας και ολοένα και περισσότερες έρευνες αποκαλύπτουν τα οφέλη του στην υγεία, χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σεπολυφαινόλες (χλωρογενικό οξύ, καφεϊκό οξύ, θεοφιλίνη, θεοβρωμίνη), που αποτελούνφυτοχημικές ουσίες με αντιοξειδωτική δράση, οι οποίες εμποδίζουν τη δημιουργία ελευθέρων ριζών που ευθύνονται για την καταστροφή των κυττάρων. Μάλιστα, η μελέτη τουYashin και συνεργατών το 2013*βρήκε ότι ο καφές, έχει την μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικά τόσο σε σχέση με το πράσινο, όσο και με το μαύρο τσάι.

 • Ρόφημα Περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες (mg/100mL)
 • Ελληνικός καφές 157
 • Στιγμιαίος καφές 140
 • Πράσινο τσάι 120
 • Μαύρο τσάι 70

*Journal of Agricultural and Food Chemistry

Ιδιαίτερα, τα αντιοξειδωτικά συστατικά που περιέχει ο στιγμιαίος και ελληνικός καφές προστατεύουν το σώμα από την πρόωρη φθορά που προκαλείται από διάφορους περιβαλλοντικούς παράγοντες, όπως το στρες, η μόλυνση του περιβάλλοντος και η υπεριώδης ακτινοβολία.

Συγκεκριμένα, το χλωρογενικό και καφεϊκό οξύ που περιέχει ο καφές, παρουσιάζουν ισχυρή αντικαρκινική δράση ιδιαίτερα ενάντια στον καρκίνο του οισοφάγου, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα και δρουν προληπτικά έναντι του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ και των καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Επιπρόσθετα, σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Ελλήνων επιστημόνων, οι οποίοι θέλοντας να ανακαλύψουν τα μυστικά της μακροζωίας των κατοίκων του νησιού της Ικαρίας κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι όσοι έπιναν καθημερινά Ελληνικό καφέ είχαν καλύτερη αγγειακή λειτουργία. Η καθημερινή αυτή κατανάλωση του Ελληνικού καφέ, έδειξε θετική συσχέτιση με την υγεία του ενδοθηλίου και τη βελτίωση της αγγειακής διατασιμότητας, συμβάλλοντας στη μείωση της οξείδωσης της LDL («κακής» χοληστερόλης), με αποτέλεσμα τη μείωση του κινδύνου καρδιαγγειακών νοσημάτων.

Ταυτόχρονα, η συνεργιστική δράση των πολυφαινολών και της καφεΐνης, καθώς και των στοιχείων μαγνησίου και καλίου που περιέχονται τόσο στον Ελληνικό, όσο και στον στιγμιαίο καφέ, φαίνεται να δρουν προστατευτικά στην εμφάνιση της υπέρτασης, της νόσου της γεροντικής άνοιας και του σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ με τη βελτίωση της ευαισθησίας των κυττάρων στην ινσουλίνη.

Ακόμη, η καφεΐνη που περιέχουν δρα ως διεγερτικό του εγκεφάλου, συμβάλλοντας στην καταπολέμηση της κόπωσης και στην καλύτερη πνευματική συγκέντρωση και εγρήγορση του εγκεφάλου.

Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι επιλέγοντας ελληνικό ή στιγμιαίο καφέ, λαμβάνουμε μικρότερη ποσότητα καφεΐνης (40mg και 65-100mg αντίστοιχα) συγκριτικά με άλλα είδη (π.χ. ο καφές φίλτρου, περιέχει 115-175mg καφεΐνης) με αποτέλεσμα να μην ξεπερνάμε τη συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα (300mg). Τέλος, καλό είναι να ελέγξετε και άλλες πηγές καφεΐνης μέσα στην ημέρα σας όπως είναι το τσάι, καθώς ανάλογα τη ποικιλία που θα επιλέξετε και πώς θα φτιάξετε ένα ρόφημα τσαγιού μπορεί να πάρετε παραπάνω καφεΐνη τελικά απ’ ότι υπολογίζατε.

Είδος καφέ ανά μερίδα Περιεκτικότητα σε καφεΐνη

 • Καφές φίλτρου (~200ml) 115-175mg
 • Στιγμιαίος καφές (~200ml) 65-100mg
 • Ντεκαφεϊνέ στιγμιαίος καφές (~200ml) 2-3mg
 • Ελληνικός καφές (50ml) 40mg
 • Ντεκαφεϊνέ ελληνικός καφές (50ml) 0-1mg
 • Εσπρέσο (30ml) 30-40mg

Πηγή: The Coffee Science Information Centre, www.cosic.org
*Yashin Α, Yashin Y, Yuan Wang J, Nemzer B,* Antioxidant and Antiradical Activity of Coffee. Antioxidants (2013):2;230-245.

ioanna-vlachouΙωάννα Βλάχου
Τελειόφοιτη Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Μέλος της Ομάδας Logodiatrofis.gr
v.iwanna@windowslive.com

Διαβάστε επίσης

4-trofima-mporoun-swsoun-zwi-sas

4 τρόφιμα που μπορούν να σώσουν τη ζωή σας

rodi-elliniko-superfood

Ρόδι: Το ελληνικό superfood!!!