Gallery

Επικοινωνία

Για να αναλύσουμε τη διατροφική υπεροχή του χαρουπιού ας επικεντρωθούμε αρχικά στην προέλευση του.

Το χαρούπι ή αλλιώς ξυλοκέρατο αποτελεί τον καρπό της χαρουπιάς, ενός αείφυλλου δέντρου της Μεσογείου.

Βέβαια το επιστημονικό όνομα της χαρουπιάς είναι Ceratonia Siliqua και προέρχεται από το «κέρατον» που υποδηλώνει και τη μορφή που έχει ο καρπός της.

Οι χαρουπιές είναι δέντρα που ευδοκιμούν εδώ και αιώνες τώρα στην περιοχή της Μεσογείου. Στην Ελλάδα τα βρίσκουμε κυρίως στην Κρητική Γη.

Οι καρποί της, τα χαρούπια, είναι μακριά, στριφτά και σκληρά πράσινου χρώματος όταν είναι άγουρα και ξυλώδη εξωτερικά καστανού χρώματος όταν είναι ώριμα.

Αλέθοντας τα χαρούπια, παρασκευάζονται το χαρουπάλευρο και το χαρουπόμελο, προϊόντα με γλυκιά γεύση, χαμηλά σε λιπαρά και με υψηλή διατροφική αξία.

Το χαρούπι στο μικροσκόπιο…

Αναλύοντας τα διατροφικά χαρακτηριστικά του χαρουπιού είναι εύκολα αντιληπτό, γιατί χαρακτηρίζεται ως «υπερτροφή».

  • Αποτελεί άμεση πηγή ενέργειας χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες και συγκεκριμένα σε γλυκόζη και σακχαρόζη.
  • Είναι επίσης πλούσιο σε φυτικές ίνες.
  • Αποτελεί μια σημαντική πρωτεϊνική πηγή, καθώς τα 100gr χαρουπιού περιέχουν 5-8gr πρωτεΐνης.
  • Δεν περιέχει σχεδόν καθόλου λίπος (0,2-0,6%).
  • Περιέχει μια σειρά βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως είναι η βιταμίνη Α, οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β, το κάλιο, ο φώσφορος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο, ο σίδηρος, ο ψευδάργυρος, το μαγγάνιο καθώς και ο χαλκός.

Τι προσφέρει το χαρούπι στην υγεία μας;

Ο καρπός της χαρουπιάς είναι πλούσιος σε πολυφαινόλες, η παρουσία των οποίων έχει συσχετισθεί με ευεργετικές ιδιότητες για την ανθρώπινη υγεία.

Επιπρόσθετα, λόγω της υψηλής του περιεκτικότητας σε πρωτεΐνη με μεγάλη ποσότητα γλουταμινικού οξέος και αργινίνης, χωρίς την παρουσία προλαμίνης, αποτελεί κατάλληλο τρόφιμο για τη διατροφή των αθλητών με σκοπό την αύξηση της επίδοσής τους.

Αναμφίβολα, χάρη στις φυτικές ίνες που περιέχει, βοηθάει στην πρόληψη της δυσκοιλιότητας και γενικότερα στην ομαλή λειτουργία του εντέρου.

Παράλληλα, οι αδιάλυτες φυτικές ίνες, δουν ευεργετικά στο λιπιδαιμικό προφίλ και κατ’ επέκταση στην πρόληψη της υπερχοληστερολαιμίας.

Το χαρούπι, επίσης, έχει γλυκιά γεύση, λόγω της σακχαρόζης που περιέχει.

Αποτελεί ιδανική επιλογή για άτομα που θέλουν να μειώσουν την κατανάλωση σοκολάτας είτε επειδή βρίσκονται σε πρόγραμμα ελέγχου βάρους είτε λόγω αλλεργίας σε αυτήν.

Πώς να το εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο;

Προκειμένου να αποκομίσουμε όλα τα οφέλη του πολύτιμου αυτού καρπού, είναι σημαντικό να προσθέσουμε στην καθημερινότητα μας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας με χαρούπι.

Μια εξαιρετική επιλογή αποτελούν τα παξιμάδια με χαρούπι «το Μάννα» Τσατσαρωνάκη, προϊόντα με χαρακτήρα έντονης Κρητικής εντοπιότητας από 100% κρητικό χαρούπι αλεσμένο από τους πετρόμυλους της Οικογένειας Τσατσαρωνάκη.

Επιπλέον, ο συνδυασμός του χαρουπάλευρου και του χαρουπόμελου δίνουν στα συγκεκριμένα παξιμάδια μία πρωτόγνωρη γεύση και αναδύουν μια μοναδική πανδαισία αρωμάτων.

Συμπερασματικά, το χαρούπι αποτελεί ένα διατροφικό θησαυρό που αρχίζει να κερδίζει σημαντική θέση στο ελληνικό τραπέζι.

Τα προϊόντα με χαρούπι μας δίνουν τη δυνατότητα να τα εντάξουμε στο καθημερινό μας διαιτολόγιο και να τα απολαύσουμε είτε σκέτα είτε σαν συνοδευτικό με τη σαλάτα, το φαγητό ή άλλο έδεσμα.

Δρ. Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ – Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
Επιστημονικός Συνεργάτης ΤΕΔΔ Χαροκοπείου Πανεπιστημίου