Η ασπαρτάμη, ένα από τα πιο γνωστά γλυκαντικά που δίνει γλυκιά γεύση πρακτικά χωρίς θερμίδες σε προϊόντα όπως αναψυκτικά, ζελέ, τσίχλες και διάφορα επιδόρπια και παγωτά, αποτελεί ένα από τα πιο διεξοδικά μελετημένα συστατικά της διατροφής μας. Περισσότερες από 200 επιστημονικές μελέτες έχουν υποστηρίξει την ασφάλειά της, ενώ το Δεκέμβριο του 2013 η Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων επιβεβαίωσε εκ νέου ότι είναι ασφαλής για κατανάλωση από όλες τις ομάδες πληθυσμού, με εξαίρεση τα άτομα με την σπάνια γενετική πάθηση φαινυλκετονουρία.