Χρυσό βραβείο Sustainable Procurement για τη Barilla Hellas στα Environmental Awards 2015

Με χρυσό βραβείο στην κατηγορία Sustainable Procurement των Εnvironmental Awards 2015 διακρίθηκε η Barilla Hellas…

xruso-brabeio-sustainable-procurement-barilla-hellas-enviromental-awards-2015-care24

…για το πρόγραμμα συγκριτικής καλλιέργειας που πραγματοποιεί σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.

Το βραβείο παρέλαβε ο κύριος Κώστας Θεοχαρίδης, επικεφαλής του προγράμματος για την Barilla Hellas, ο οποίος δήλωσε: «Στην Barilla η αρμονική δραστηριότητα που είναι αποτελεσματική αλλά συγχρόνως περιβαλλοντικά υπεύθυνη, δεν είναι απλώς μία άσκηση επί χάρτου. Είναι μία διαχρονική δέσμευση της εταιρείας απέναντι τόσο στους παραγωγούς – συνεργάτες μας, όσο και απέναντι στους καταναλωτές, τις τοπικές κοινωνίες και εν τέλει στις επόμενες γενιές. Είμαστε περήφανοι που ήδη μέσα σε δύο μόλις χρόνια έχουμε απτά αποτελέσματα για τις ωφέλειες αυτού του προγράμματος. Για παράδειγμα οι αγρότες που δουλεύουν μαζί μας έχουν δει τα καθαρά τους έσοδα να αυξάνονται από 9 ως 25 ευρώ το στρέμμα ενώ παράλληλα το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα μειώνεται κατά 20%».

Το πρόγραμμα της Barilla Hellas υλοποιείται στο πλαίσιο του προγράμματος «Good for You, Good for the Planet» που αποτελεί δέσμευση αειφόρου ανάπτυξης του Ομίλου Barilla. Στόχο έχει την μελέτη βέλτιστων τρόπων καλλιέργειας σιταριού, με τρόπο που διασφαλίζει απόδοση της καλλιέργειας, με παράλληλη διαφύλαξη των φυσικών πόρων αλλά και των συστατικών και της φυσικής γονιμότητας του εδάφους, και συνεπώς την προστασία του περιβάλλοντος από την εξαντλητική καλλιέργεια, την κατανάλωση ενέργειας και τη χρήση φυτοφαρμάκων.

Η Barilla Hellas το 2012 ξεκίνησε να συνεργάζεται με το Τμήμα Γεωπονίας Φυτικής Παραγωγής και Αγροτικού Περιβάλλοντος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, για τη μελέτη της καλλιέργειας σκληρού σίτου στην Ελλάδα και τη δημιουργία ενός πλαισίου περιβαλλοντικής της βελτίωσης. Για τις ανάγκες αυτής της έρευνας δημιουργήθηκε μια επιστημονική ομάδα από το Εργαστήριο Γεωργικής Μηχανολογίας, τα εργαστήρια Εντομολογίας και Φυτοπαθολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, το εργαστήριο Γενετικής Βελτίωσης και Γεωργίας του ΑΠΘ και το εργαστήριο Εδαφολογίας του ΤΕΙ Λάρισας.

Το πρόγραμμα δεν μένει στην ακαδημαϊκή μελέτη. Η Barilla Hellas είναι σαφώς προσανατολισμένη στην υλοποίηση και την αποτελεσματικότητα. Η εταιρεία απορροφά 75.000 τόνους ελληνικού σκληρού σιταριού, ενώ υλοποιεί σε σταθερή βάση συμβολαιακή καλλιέργεια σε 60.000 στρέμματα ελλήνων αγροτών. Η ομάδα του προγράμματος Sustainability της Barilla Hellas ανέλαβε την ενημέρωση και εκπαίδευση των παραγωγών της περιοχής μελέτης για τις τεχνικές της αειφόρου καλλιέργειας αλλά και για τα οφέλη που φέρνει αυτή για το περιβάλλον, τους ίδιους και την τοπική κοινωνία.

Η Barilla Hellas, λειτουργεί με γνώμονα το πρόγραμμα «Good for You, Good for the Planet» που ορίζει όχι μόνο τον τρόπο που η Barilla αντιλαμβάνεται τη λειτουργία της ως εταιρεία αλλά και τον ρόλο της μέσα στην κοινωνία, μέσα στην παγκόσμια κοινότητα.

«Good for You» σημαίνει ότι δεσμευόμαστε να παράγουμε προϊόντα γευστικά, ασφαλή και διατροφικά σωστά. Τα προϊόντα μας βοηθούν όσους τα επιλέγουν να προστατεύουν τη φυσική τους κατάσταση, να απολαμβάνουν καλή ζωή διαχρονικά και να χαίρονται το φαγητό τους. Γι’ αυτό, από την ίδρυσή μας, ότι παράγουμε βασίζεται και ακολουθεί τις αρχές της Μεσογειακής Διατροφής.

«Good for the Planet» σημαίνει ότι πρέπει συνεχώς να μειώνουμε την περιβαλλοντική επίπτωση των προϊόντων μας, από το χωράφι μέχρι την τελική κατανάλωση. Όχι μόνο βελτιώνοντας τις διαδικασίες καλλιέργειας, παραγωγής και διανομής, αλλά επίσης ενημερώνοντας και εκπαιδεύοντας τους ανθρώπους να καταναλώνουν υπεύθυνα. Και σε αυτή την περίπτωση οι αρχές της Μεσογειακής Διατροφής είναι χρήσιμες: τα προϊόντα στη βάση της διατροφικής πυραμίδας είναι εκείνα που έχουν τη χαμηλότερη επιβάρυνση στο περιβάλλον.

Διαβάστε τα τελευταία ΝΕΑ της ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ εδώ

Author: Care24.gr

Share This Post On