Ζάχαρη & Γλυκά | Δεν χρειάζεται να τα στερηθείς στις γιορτές αρκεί να υπάρχει μέτρο!

Δεν χρειάζεται να στερηθείς ζάχαρη και τα γλυκά στις γιορτές.

zaxari-glika-steritheis-giortes-me-metro

Αγαπάς τη γλυκιά γεύση και δεν μπορείς να τη στερηθείς ειδικά τώρα που πλησιάζουν οι γιορτές; Δεν είναι περίεργο! Άλλωστε, η προτίμηση στα γλυκά τρόφιμα και ροφήματα είναι έμφυτη και, έως ένα βαθμό, «κατευθύνει» ακόμη και σήμερα τις διατροφικές μας επιλογές. Αν, λοιπόν, δηλώνεις «λάτρης» των Χριστουγεννιάτικων γλυκών ή της ζάχαρης γενικότερα, οι επιστήμονες λένε ότι μπορούμε να τα απολαύσουμε στις γιορτές και όχι μόνο. Αρκεί να ΜΗΝ το παρακάνουμε!

Μία υγιεινή διατροφή θα πρέπει να χαρακτηρίζεται από ποικιλία διατροφικών επιλογών. Για παράδειγμα, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως οι ενήλικες θα πρέπει να καταναλώνουν ποικιλία τροφίμων και πως τα σάκχαρα μπορούν να παρέχουν μέχρι και το 10% της συνολικής ενέργειας (θερμίδες) που προσλαμβάνουμε την ημέρα.

Και δεν θα παχύνω; Το σωματικό βάρος καθορίζεται, κατά κύριο λόγο, από την ισορροπία ανάμεσα στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε από το σύνολο της διατροφής μας και σε αυτές που δαπανάμε. Με απλά λόγια, αν παίρνεις περισσότερες θερμίδες από όσες «καις», τότε σταδιακά θα πάρεις βάρος, ενώ στην αντίθετη περίπτωση τα κιλά σου θα μειωθούν. Έτσι, όπως ισχύει για όλα τα συστατικά της διατροφής, το «κλειδί» για να απολαύσεις τη γλυκιά γεύση ενός μελομακάρονου ή κουραμπιέ χωρίς ενοχές είναι να αποφύγεις την υπερκατανάλωση και να τα εντάξεις – με μέτρο – στη διατροφή των Χριστουγέννων (όπως με μέτρο θα πρέπει να εντάξεις επίσης τα εορταστικά γεύματα και το ποτό!).

Επίλεξε αυτό που σου αναλογεί Τα γλυκά διαφέρουν θερμιδικά μεταξύ τους, ανάλογα με την περιεκτικότητά τους σε συστατικά όπως τα λιπαρά, οι πρωτείνες (όπως το αβγό, το γάλα ή και το τυρί ορισμένων συνταγών) και οι υδατάνθρακες (μεταξύ των οποίων η ζάχαρη και το αλεύρι που συχνά βρίσκουμε σε γλυκίσματα). Ενδεικτικά, η ζάχαρη και κάθε άλλος υδατάνθρακας αποδίδει 4 θερμίδες ανά γραμμάριο, ενώ κάθε γραμμάριο λίπους δίνει 9 θερμίδες. Όσον αφορά λοιπόν στα γλυκά των εορτών, 1 μελομακάρονο ή 1 κουραμπιές έχουν περίπου 150-180 θερμίδες ανάλογα με το μέγεθός του φυσικά.

Συμπερασματικά, ακόμη και αν ακολουθείς κάποιο πρόγραμμα αδυνατίσματος μπορείς να απολαύσεις, με μέτρο, τα αγαπημένα σου γλυκά τρόφιμα και ροφήματα την περίοδο των γιορτών. Φρόντισε, ωστόσο, να επιλέξεις το είδος και το μέγεθος που αναλογεί στις ανάγκες σου και προσπάθησε να έχεις όσο το δυνατόν υψηλότερα επίπεδα σωματικής δραστηριότητας.

Δημήτρης Γρηγοράκης
Κλινικός Διαιτολόγος- Διατροφολόγος,PhD
Επιστημονικός Διευθυντής Κέντρου Διαιτολογικής Υποστήριξης & Μεταβολικού Ελέγχου ΑΠΙΣΧΝΑΝΣΙΣ – ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ
Πρόεδρος Ελληνικής Διατροφολογικής Εταιρείας
grigorakis @ logodiatrofis.gr

Author: Care24.gr

Share This Post On