Εκ πρώτης όψεως, η ψωρίαση και η ατοπική δερματίτιδα μπορεί να φαίνονται ως παρόμοιες νόσοι, αλλά τα κοινά τους χαρακτηριστικά θεωρείται ότι δεν φτάνουν σε βάθος.
Η ατοπική δερματίτιδα, επίσης γνωστή ως έκζεμα, καθοδηγείται κυρίως από μια αλλεργική αντίδραση, ενώ η ψωρίαση θεωρείται μια αυτοάνοση νόσος.
Παρ ‘όλα αυτά, ερευνητές στο Ινστιτούτο Αλλεργίας και Ανοσολογίας La Jolla ήταν σε θέση να εντοπίσουν έναν κοινό «οδηγό» της φλεγμονής του δέρματος και στις δύο νόσους. Τα ευρήματά τους, που δημοσιεύθηκαν στο Nature Communications , έδειξαν ότι η TWEAK, μια πρωτεΐνη που σχετίζεται με την οικογένεια του ογκονεκρωτικού παράγοντα (TNF), παίζει σημαντικό ρόλο στην επαγωγή προ-φλεγμονωδών μορίων σηματοδότησης, που στρατολογούν κύτταρα του ανοσοποιητικού συστήματος στο δέρμα. Οι TNFs αποτελούν ήδη στόχους της αντι-ψωριασικής αγωγής.
«Η ατοπική δερματίτιδα και η ψωρίαση είναι δύο διαφορετικές νόσοι που προκαλούνται από διάφορες ανοσολογικές αποκρίσεις και οι παράγοντες που εμπλέκονται είναι πολύ διαφορετικοί», εξηγεί ο καθηγητής Michael Croft, Ph.D., ο οποίος ηγήθηκε της έρευνας. «Η κατάδειξη ότι η TWEAK είναι ένας κρίσιμος μεσολαβητής σε αμφότερες τις νόσους, την καθιστά ένα πιθανό θεραπευτικό στόχο για την θεραπεία των φλεγμονωδών ασθενειών του δέρματος γενικά.»
Πάνω από 30 εκατομμύρια Αμερικανοί έχουν κάποια μορφή ατοπικής δερματίτιδας , η οποία συνήθως αναπτύσσεται κατά την παιδική ηλικία, αλλά μπορεί να εμφανιστεί σε οποιαδήποτε ηλικία. Οι περισσότεροι άνθρωποι ξεπερνούν τον κνησμό, αλλά κάποιοι θα συνεχίσουν να υποφέρουν από έκζεμα στην ενήλικη ζωή. Πιστεύεται ότι προκύπτει από έναν συνδυασμό γενετικής και περιβαλλοντικών παραγόντων όπως ερεθιστικών παραγόντων και αλλεργιογόνων που οδηγούν τα Τ λεμφοκύτταρα να παράγουν παράγοντες που προκαλούν ανώμαλες αλλαγές στα κερατινοκύτταρα, και αλλαγές σε άλλα κύτταρα στο υποκείμενο χόριο. Στην ψωρίαση, τα Τ λεμφοκύτταρα οδηγούν επίσης σε αλλαγές τα κερατινοκύτταρα, επιταχύνοντας τον κύκλο ζωής τους. Ως αποτέλεσμα, νέα κερατινοκύτταρα μετακινούνται στο εξωτερικό στρώμα του δέρματος γρηγορότερα απ’ότι μπορούν να αποβάλλονται. Η συσσώρευση επιπλέον κυττάρων σχηματίζει ερυθρόχρωμες πλάκες σε ποικίλη έκταση και προκαλεί κνησμό.
Στην παρούσα μελέτη τους, ο Croft και η ομάδα του, επικεντρώθηκαν στην TWEAK και τον υποδοχέα της, Fn14, που προηγουμένως έχει αποδειχθεί ότι συμμετέχουν σε διάφορες φλεγμονώδεις νόσους, όπως η φλεγμονώδης νόσος του εντέρου , αρθρίτιδες και νεφρίτιδα του λύκου. Οι ερευνητές βρήκαν ότι η έκφραση τόσο της TWEAK όσο και του Fn14 αυξάνονται τόσο στην ατοπική δερματίτιδα όσο και στην ψωρίαση. Οι ερευνητές αναφέρουν ότι «ο αποκλεισμός της δραστηριότητας της TWEAK, μόνος του ή σε συνδυασμό με άλλες θεραπείες, θα μπορεί να ελέγχει επαρκώς τη δερματική φλεγμονή και να αποκαταστήσει το υγιές δέρμα».
Πηγή:healthweb.gr