Gallery

Επικοινωνία

Δυσανεξία στη Γλουτένη Πρέπει να αποκλείσω το ψωμί;

Το ψωμί είναι ένα προϊόν που βρίσκεται στη βάση της μεσογειακής πυραμίδας που σημαίνει ότι η κατανάλωσή του πρέπει να είναι καθημερινή.

Η βάση του είναι τα δημητριακά και παρέχει διάφορα οφέλη για τη διατροφή και την υγεία μας καθώς περιέχει υδατάνθρακες, οι οποίοι μας παρέχουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε, καθώς και θρεπτικά συστατικά, όπως βιταμίνες και μέταλλα.

Ακόμη, ανάλογα με τα συστατικά που χρησιμοποιήθηκαν, μπορεί να περιέχει κάποιες επιπλέον θρεπτικές ουσίες, όπως πρωτεΐνες και αντιοξειδωτικά.

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η κατανάλωση του ψωμιού αποτελεί μια ιδιαίτερα υγιεινή επιλογή καθώς περιέχει πολλά θρεπτικά συστατικά, όπως:

  • Φυτικές ίνες: απαραίτητες για την καλή πέψη και λειτουργία του εντέρου.
  • Βιταμίνες της ομάδας Β (Β1 και Β2): συνεισφέρουν στην καλή κατάσταση του νευρικού συστήματος και στη ρύθμιση του μεταβολισμού.
  • Άμυλο: «γρήγορη» πηγή ενέργειας του οργανισμού.
  • Πρωτεΐνες: συμβάλλουν στη μυϊκή ενδυνάμωση και αυξάνουν το αίσθημα πληρότητας, δηλαδή τον κορεσμό.

Στις πρωτεΐνες κατατάσσεται και η γλουτένη, την οποία μπορούμε να τη βρούμε στους σπόρους των δημητριακών, όπως το σιτάρι και το κριθάρι και σε μικρότερο ποσοστό στη βρώμη. Φυσιολογικά διασπάται στο έντερο από ειδικό ένζυμο, αλλά σε περίπτωση μειωμένης δραστικότητάς του μειώνεται η απορρόφησή του με αποτέλεσμα τις εντερικές διαταραχές.

Άτομα που έχουν έλλειψη του παραπάνω ενζύμου πάσχουν από Κοιλιοκάκη, μία αυτοάνοση διαταραχή και έτσι θα πρέπει να ακολουθούν διατροφή ελεύθερης γλουτένης.

Μιας και το ψωμί είναι στη βάση της διατροφής, η βιομηχανία τροφίμων έλυσε το πρόβλημα δημιουργώντας ψωμί χωρίς γλουτένη. Μπορούμε να τα εντοπίσουμε εύκολα καθώς αναγράφεται πάνω στη συσκευασία και στην ετικέτα «Χωρίς γλουτένη» ή «Gluten free».

Άτομα με δυσανεξία στη γλουτένη μπορούν να καταναλώσουν γεύματα που χρειάζονται τη παρουσία του ψωμιού προμηθευόμενοι ψωμί χωρίς γλουτένη προσέχοντας ταυτόχρονα άλλες πιθανές πηγές γλουτένης.

Επιλέγοντας τα κατάλληλα τρόφιμα, κανείς δεν χρειάζεται να στερείται το ψωμί από τη διατροφή του. Παρατηρώντας τις ετικέτες και τις συσκευασίες των προϊόντων, μπορούμε να ακολουθήσουμε την διατροφή που μας ταιριάζει!