Τα Χριστούγεννα βρίσκονται προ των πυλών και δίλημμα αποτελεί το πόσα μελομακάρονα ή κουραμπιέδες μπορούμε να καταναλώσουμε χωρίς να επιβαρυνθούμε με περιττά κιλά, καθώς επίσης και τι από τα δύο γλυκά είναι προτιμότερο να καταναλώνουμε.
Μελομακάρονα | Κουραμπιέδες |
Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια)
Θερμίδες: 365kcal Πρωτεΐνες: 3,6γρ Ολικό λίπος: 19,1γρ Κορεσμένο λίπος: 2,5γρ Μονοακόρεστα λιπαρά:11,5γρ Πολυακόρεστα λιπαρά: 4γρ Χοληστερόλη: 0 |
Σύσταση ανά 100γρ (2 κομμάτια)
Θερμίδες: 463kcal Πρωτεΐνες: 7.8γρ Ολικό λίπος: 26.9γρ Κορεσμένο λίπος: 12.6γρ Μονοακόρεστα λιπαρά:9,5γρ Πολυακόρεστα λιπαρά: 2,9γρ Χοληστερόλη: 80 |
Το δίδυμο ελαιόλαδο και καρύδια αποτελούν πολύ καλή πηγή αντιοξειδωτικών βιταμινών (κυρίως Ε) και καλών ωφέλιμων λιπαρών (μονοακόρεστα και πολυακόρεστα) λιπαρά, τα οποία έχουν καρδιοπροστατευτική δράση. | Αυξημένα κορεσμένα λιπαρά: το βούτυρο το οποίο προστίθεται στον κουραμπιέ έχει αυξημένη περιεκτικότητα σε κορεσμένα λιπαρά οξέα, που αυξάνουν τα επίπεδα τόσο της ολικής, όσο και της κακής χοληστερόλης του αίματος και σχετίζονται μακροπρόθεσμα με πολλά χρόνια νοσήματα. |
Ο συνδυασμός μέλι και καρύδια προσφέρουν στον οργανισμό βιταμίνες του συμπλέγματος Β με αποτέλεσμα να ενισχύεται η πνευματική διαύγεια, η μνήμη και η καλή λειτουργία του νευρικού συστήματος. | Πλούσιο σε ζάχαρη: η οποία απειλεί την υγεία των δοντιών (τερηδόνα) και η υπερβολική πρόσληψή της είναι πιθανόν να οδηγήσει σε παχυσαρκία. |
Η κανέλλα η οποία προστίθεται στα μελομακάρονα περιέχει ποσότητα σιδήρου με μεγάλη βιοδιαθεσιμότητα και σε συνδυασμό με τη βιταμίνη C του ξύσματος πορτοκαλιού τονώνει την άμυνα του οργανισμού και συμβάλλει στην πρόληψη της αναιμίας. | Πλούσιοι σε πρωτεΐνες ανώτατης βιολογικής ποιότητας, οι οποίες αποτελούν δομικό συστατικό του μυϊκού συστήματος. |
Συνεπώς, στο ερώτημα «Μελομακάρονα ή κουραμπιέδες», νικητής είναι το μελομακάρονο χάρη στην υψηλή του περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτικές βιταμίνες (C, E) και σε καλά λιπαρά. Ωστόσο, και σε αυτήν την περίπτωση η ποσότητα που καταναλώνεται θα πρέπει να είναι μικρή (2-4 κομμάτια/εβδομάδα) στα πλαίσια μίας ισορροπημένης διατροφής και ενός υγιεινού τρόπου ζωής.
Γεωργία Καπώλη, MSc
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
Πηγή: www.logodiatrofis.gr