«Η καλή μέρα από το πρωί φαίνεται» λέει ο λαός…
Το πρωινό γεύμα παίζει σημαντικό ρόλο καθώς παρέχει την απαραίτητη ενέργεια που χρειάζεται ο οργανισμός. Ένα καλό, πλούσιο σε θρεπτικά συστατικά αλλά και ισορροπημένο πρωινό είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσει η μέρα.
Άλλωστε εάν αναλύσει κανείς την αγγλική λέξη Breakfast (πρωινό γεύμα) θα διαπιστώσει ότι σημαίνει «σπάζω τη νηστεία» (break-fast). Αυτό ακριβώς επιτυγχάνεται με την κατανάλωση του πρωινού γεύματος.
Επιστημονικά δεδομένα αποδεικνύουν τη συμβολή του πρωινού γεύματος στην ισορροπημένη διατροφή και την αναντικατάστατη διατροφική του αξία.
Συμβάλλει στην αναπλήρωση των αποθεμάτων ενέργειας (γλυκόζη), τα οποία το πρωί είναι περιορισμένα.
Επιπλέον, διεγείρει το μεταβολισμό, μιας και η αποκατάσταση της περιόδου νηστείας που αντιμετώπισε ο οργανισμός κατά τη διάρκεια της νύχτας είναι το σημείο «κλειδί» στην τόνωση του μεταβολικού ρυθμού.
Η αξία του πρωινού στη διατήρηση της καλής υγείας είναι τεκμηριωμένη από διάφορες μελέτες.
Η παράληψη του πρωινού γεύματος οδηγεί σε αυξημένη όρεξη στα επόμενα γεύματα και σε λανθασμένες επιλογές. Το ενδιαφέρον όμως είναι πως η κατανάλωση πρωινού γεύματος συμβάλλει στην απώλεια κιλών, αλλά και στη διατήρηση του ιδανικού βάρους.
Ωστόσο, οι γρήγοροι ρυθμοί καθημερινότητας έχουν οδηγήσει πολλούς ανθρώπους στην παράλειψή του, με την δικαιολογία ότι δεν προλαβαίνουν να ετοιμάσουν και να φάνε πρωινό.
Εντούτοις, υπάρχουν εύκολες εναλλακτικές τροφίμων που μπορούν να καταναλωθούν στο πρωινό, ώστε να μην παραλείπουμε το σημαντικότερο γεύμα της ημέρας, ακόμα και αν έχουμε έναν πολυάσχολο τρόπο ζωής ή βιαζόμαστε.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν τα πολυδημητριακά μπισκότα, που αποτελούνται σε ποσοστό περίπου 60% από 4 δημητριακά ολικής αλέσεως (σιτάρι, σίκαλη, βρώμη, κριθάρι), τα οποία είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, παρέχοντας στον οργανισμό το απαραίτητο καύσιμο (γλυκόζη), για να ξεκινήσει η ημέρα.
Επιπλέον, η κατανάλωση των πολυδημητριακών μπισκότων στο πρωινό, μπορεί να ενταχθεί στη διατροφή ατόμων που προσέχουν τη διατροφή και το σωματικό τους βάρος, εφόσον:
- Έχει βρεθεί ότι όσοι καταναλώνουν τρόφιμα ολικής αλέσεως στο πρωινό τείνουν να προσλαμβάνουν λιγότερα λιπαρά κατά τη διάρκεια της ημέρας.
- Τα πολυδημητριακά μπισκότα είναι πλούσια σε σύνθετους υδατάνθρακες, που τροφοδοτούν σταδιακά μέσα στη μέρα τον οργανισμό με ενέργεια, με αποτέλεσμα να αποφεύγονται τα τσιμπολογήματα λιπαρών, γλυκών και θερμιδογόνων τροφίμων.
- Ενεργοποιεί άμεσα τη λειτουργία του εντέρου χάρη στην υψηλή περιεκτικότητά τους σε φυτικές ίνες, οι οποίες προκαλούν γρήγορο κορεσμό και μειώνουν την απορρόφηση και αποθήκευση λίπους.
Έτσι, την επόμενη φορά που θα σκεφτείς ότι δεν έχεις χρόνο για πρωινό, θυμήσου τα πολυδημητριακά μπισκότα: είναι γευστικά, θρεπτικά και εύκολη/γρήγορη εναλλακτική όπου και αν βρίσκεσαι!
Αλεξιάννα Τριανταφύλλου
Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, ΒSc
Επιστημονική Υπεύθυνη ΛΟΓΩ ΔΙΑΤΡΟΦΗΣ Χολαργός
tria.ale7 @ gmail.com